Het Spaanse olieconcern Repsol gaat akkoord met de compensatie die de Argentijnse regering heeft geboden voor de nationalisatie van oliemaatschappij YPF. Dat heeft het bestuur van het concern dinsdag besloten.

Argentinië nationaliseerde YPF, een dochtermaatschappij van Repsol, in 2012 omdat het te weinig zou investeren om de productie op te voeren.

Het Zuid-Amerikaanse land is nu bereid Repsol 5 miljard dollar schadevergoeding te betalen. YPF was ten tijde van de nationalisatie goed voor ongeveer een vijfde van de winst van het Spaanse concern en voor bijna de helft van zijn bewezen reserves.

Repsol krijgt de compensatie in de vorm van Argentijnse staatsobligaties. Die hebben een originele waarde van 6 miljard dollar, maar zijn op de markt momenteel ongeveer 4,7 miljard dollar waard. Ook krijgt Repsol zo'n 500 miljoen dollar aan rente over de winst die de afgelopen jaren werd misgelopen.

5 miljard

Argentinië is pas van de schuld aan Repsol af als de obligaties het concern 5 miljard dollar opleveren. Gaat de waarde van de obligaties nog verder achteruit dan moet de regering dus met meer compensatie over de brug komen.

De deal moet nog worden goedgekeurd door de aandeelhouders van Repsol en door het Argentijnse parlement.