JP Morgan Chase wil nog eens achtduizend werknemers ontslaan bij zijn hypotheekafdeling en zijn consumentenbank.

Dat maakte topman Jamie Dimon dinsdag bekend tijdens een presentatie voor investeerders. De nieuwe ontslagen volgen op een eerdere reorganisatie vorig jaar, waarbij toen 16.500 banen werden geschrapt. 

De grootste bank van de Verenigde Staten heeft naar eigen zeggen veel last van het dalende aantal mensen dat een nieuwe hypotheek afsluit. Lange tijd sloten veel Amerikanen geregeld een nieuwe hypotheek af, omdat de rente steeds maar daalde. Nu de rentes langzaam weer oplopen, komt aan die ontwikkeling een einde. 

Een aantal van de dinsdag aangekondigde ontslagen was echter al voorzien. JP Morgan liet eind vorig jaar al weten uit te gaan van negentienduizend ontslagen bij de hypothekentak en de consumentenbank voor het einde van 2014. Door de extra ontslagen komt dat aantal echter op 24.500, zo maakte Dimon bekend. 

RBS

JP Morgan is niet de enige bank die recentelijk met een forse ontslagronde op de proppen komt. Het grotendeels genationaliseerde Royal Bank of Scotland maakt donderdag mogelijk ruim twintigduizend ontslagen bekend. De Schotse bank zou maar liefst een kwart van al het personeel willen ontslaan, zo schreven Britse kranten vrijdag. 

De ontslagen beperken zich bovendien niet tot het buitenland. ING wil de personeelslijst in Nederland met 1600 banen terugdringen, terwijl Rabobank eind vorige maand liet weten tussen de duizend en tweeduizend werknemers op straat te willen zetten.

ABN AMRO sprak vorige week bij het presenteren van de jaarcijfers ook over ontslagen, maar het zou daarbij niet om een 'massaontslag' gaan, aldus topman Gerrit Zalm.