De aandelenbeurzen op Wall Street zijn dinsdag na een wisselvallige handelssessie met kleine verliezen gesloten.

Beleggers wogen sterke resultaten van detailhandelaren Home Depot en Macy's af tegen een onverwacht sterke daling van het consumentenvertrouwen in de Verenigde Staten.

De Dow-Jonesindex eindigde 0,2 procent in de min op 16.179,66 punten. De brede S&P 500 daalde 0,1 procent tot 1.845,12 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq sloot met 4.287,59 punten ook 0,1 procent onder de slotstand van maandag.

Een halfuur na aanvang van de handel bleek uit een eerste raming van onderzoeksbureau Conference Board dat het consumentenvertrouwen in de VS deze maand sterker is gedaald dan verwacht. Uit een nieuwe schatting bleek daarnaast dat het vertrouwen in januari minder groot was dan eerder gedacht.

Home Depot

Home Depot won 4 procent. De grootste doe-het-zelfketen ter wereld wist zijn winst in het vierde kwartaal op hetzelfde peil te houden als een jaar eerder, bij een hogere omzet. Ook kondigde Home Depot een aandeleninkoopprogramma aan, waarmee de winst per aandeel dit jaar flink zal stijgen.

Macy’s opende eveneens de boeken. Het Amerikaanse warenhuis zag de winst in het vierde kwartaal toenemen en werd door beleggers beloond met een plus van 6 procent.

Het aandeel Riverbed Technology steeg 4 procent tot 20,66 dollar. Het activistische hedgefonds Elliott Management verhoogde dinsdag zijn bod op het bedrijf van 19 tot 21 dollar per aandeel. Het eerdere bod werd door de maker van netwerkapparatuur verworpen.

Linkedin

Ook Linkedin hoorde bij de winnaars met een koerssprong van 5 procent. Het zakelijke sociale netwerk breidt zijn activiteiten uit naar China, met een speciale Chinese website die voldoet aan de censuurwetten van de Chinese overheid.

De kwartaalcijfers van kantoorgroothandel Office Depot vielen niet in de smaak. Het bedrijf verloor bijna 9 procent van zijn beurswaarde na de presentatie van een onverwacht verlies over het vierde kwartaal.

De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte met bijna 1 procent tot 101,98 dollar. De euro was dinsdagavond 1,3740 dollar waard, tegen 1,3750 dollar bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag.

Bekijk de actuele beurskoersen van Dow Jones- en Nasdaq-bedrijven