Ruim 450 werknemers van chipfabrikant NXP Semiconductors in Nijmegen leggen dinsdagmiddag enkele uren hun werk neer om actie te voeren voor de poort van de fabriek. 

De werknemers eisen 3 procent meer koopkracht en afschaffing van de bonusregelingen voor de lagere en middeninkomens, meldde vakbond FNV Metaal dinsdag.

De cao-onderhandelingen liepen vorige week vast. FNV vindt het onterecht dat het personeel van NXP niet meeprofiteert van de winsten die het bedrijf maakt. NXP zag de winst afgelopen jaar fors toenemen. De bond had daarom een ultimatum gesteld om meer loonsverhoging af te dwingen, maar daar ging NXP niet op in.

''Als de werknemers massaal aan NXP een signaal geven dat zij het oneerlijke NXP beleid zat zijn, zal NXP misschien eindelijk begrijpen dat zij met fatsoenlijke voorstellen moeten komen'', zegt FNV-bestuurder Gerald Maenen. Hij heeft voor 12 maart al een volgende actie in de planning staan.

NXP laat weten dat het graag weer met de vakbonden om de tafel gaat. Het bedrijf vindt dat de vakbonden veel te snel met een eindbod zijn gekomen, waarover zij niet meer wilden onderhandelen. De huidige actie heeft volgens NXP geen gevolgen voor leveranciers en klanten.

Bij NXP werken ongeveer 3300 mensen in Eindhoven en in de fabriek in Nijmegen.