De Australische regering versoepelt de regels die buitenlandse aandeelhouders bij luchtvaartmaatschappij Qantas buiten de deur houden. 

Dat heeft minister van transport Warren Truss dinsdag aan Australische media laten weten. Door de maatregelen moet Qantas, dat in zwaar weer verkeert, meer kapitaal kunnen ophalen.

De regering wil volgens Truss de wetgeving opheffen die bepaalt dat buitenlandse aandeelhouders maximaal 49 procent van de aandelen in Qantas kunnen bezitten.

De luchtvaartmaatschappij klaagt over de wet, die inging na de privatisering van het bedrijf in 1992. Qantas zegt moeilijker kapitaal te kunnen ophalen dan concurrenten als Virgin Australia.

Kosten besparen 

Behalve kapitaal aantrekken wil Qantas de komende jaren ook 2 miljard Australische dollar (1,31 miljard euro) op de kosten besparen. Het bedrijf stuurt daarom volgens Australische media vijfduizend mensen de laan uit.

Analisten verwachten dat Qantas donderdag een verlies van driehonderd miljoen dollar meldt over de laatste zes maanden van vorig kalenderjaar. Qantas boekte in september een bescheiden winst van 4,5 miljoen dollar over het gebroken boekjaar, na een recordverlies van 245 miljoen dollar een jaar eerder.