BASF verwacht dit jaar geen sterke economische wind in de rug, maar gaat er wel vanuit dat de wereldeconomie wat sterker groeit dan in 2013.

Dat stelde de Duitse chemiereus dinsdag bij de presentatie van de vierdekwartaal- en jaarcijfers.

Het concern kampte zowel in het kwartaal als het hele jaar met negatieve wisselkoerseffecten, die bij de meeste divisies omzetgroei uit hogere volumes tenietdeed.

De omzet steeg in het vierde kwartaal met 1 procent tot 18,1 miljard euro. Over het hele jaar kwam de omzet uit op 74 miljard euro, 3 procent meer dan in 2012.

Winstgevendheid

De winstgevendheid van het bedrijf nam wel toe, vooral dankzij een flinke stijging van het bedrijfsresultaat bij de olie- en gasactiviteiten. Het bedrijfsresultaat steeg in het vierde kwartaal met bijna 55 procent tot ruim 1,6 miljard euro en over het hele jaar met 8 procent tot 7,3 miljard euro.

Over het vierde kwartaal zette BASF een nettowinst van 1,1 miljard euro in de boeken, 16,3 procent meer dan een jaar eerder. De winst nam gemeten over het hele jaar beduidend minder sterk toe, plus 0,5 procent tot 4,8 miljard euro.

Groei

BASF rekent voor dit jaar op een economische groei van 2,8 procent tegen 2,3 procent vorig jaar. De mondiale productie van chemicaliën stijgt naar verwachting met 4,4 procent, iets minder sterk dan de 4,6 procent afgelopen jaar.

Verder gaat het concern ervan uit dat de euro iets aan kracht verliest ten opzichte van de dollar en daalt van een gemiddelde van 1,33 dollar naar 1,30 dollar. De gemiddelde prijs van Brentolie stijgt naar schatting met 1 dollar tot 110 dollar per vat.