De aandelenbeurzen in New York zijn maandag met winst geëindigd, maar de breed samengestelde S&P 500 wist de recordstand van eerder op de dag net niet vast te houden.

De Dow-Jonesindex sloot 0,7 procent hoger op 16.207,14 punten. De S&P steeg 0,6 procent tot 1847,61 punten. Het record werd bereikt op 15 januari met 1848,38 punten.

De technologiegraadmeter Nasdaq klom 0,7 procent tot 4292,97 punten, waarmee het hoogste punt in circa veertien jaar werd bereikt.

De handel kreeg onder meer steun van overnameberichten. Zo werd bekend dat chipbedrijf RF Micro Devices zijn branchegenoot TriQuint Semiconductor overneemt voor 1,6 miljard dollar. RF Micro Devices liet een winst zien van 21 procent en TriQuint ging ruim 26 procent omhoog.

Kledingketen Men's Wearhouse maakte bekend dat het zijn overnamebod op rivaal Jos. A. Bank Clothiers opnieuw heeft verhoogd, met 10 procent tot circa 1,78 miljard dollar. Beide bedrijven vechten al maanden een overnamestrijd uit. Het aandeel Men's Wearhouse steeg 7,5 procent en Jos. A. Bank Clothiers tekende een plus op van 9,1 procent.

Open brief

Internethandelaar eBay won 3,1 procent. Investeerder Carl Icahn heeft in een open brief bij eBay opnieuw aangedrongen op een afsplitsing van de betalingsdivisie PayPal.

Comcast en Netflix stonden ook in de schijnwerpers. Beide bedrijven lieten weten een overeenkomst te hebben gesloten voor een snellere en betere weergave van het aanbod van films en tv-series van Netflix. Financiële details van de overeenkomst werden niet bekendgemaakt. Volgens ingewijden betaalt Netflix echter miljoenen dollars aan Comcast om de uitzendkwaliteit te verbeteren. Comcast won 0,2 procent en Netflix steeg 3,4 procent.

Farmaceut Pfizer noteerde 1,7 procent hoger, na de bekendmaking van positieve testresultaten bij een middel tegen longontsteking.

Yellen

Beleggers letten deze week ook op Janet Yellen. De voorzitter van de Federal Reserve zal donderdag een verklaring afleggen voor de bankencommissie van de Amerikaanse Senaat. Het optreden van Yellen werd eerder deze maand uitgesteld vanwege het slechte winterweer in Washington. De nieuwe Fed-voorzitter verscheen toen alleen voor het House Financial Services Committee van het Amerikaanse Congres.

De euro was 1,3735 dollar waard, tegen 1,3741 dollar bij het slot van de Europese beurshandel. De prijs van Amerikaanse olie klom met 0,4 procent tot 102,65 dollar per vat. Brent steeg met 0,7 procent naar 110,62 dollar per vat.