HSBC heeft in 2013 geprofiteerd van kostenbesparingen en in de laatste maanden van het jaar van verbeterende economische omstandigheden.

Dat blijkt uit de cijfers die de Britse bank, de grootste van Europa, maandag naar buiten bracht.

Het bedrijf boekte een winst voor belastingen van 22,6 miljard dollar (16,4 miljard euro), 9 procent meer dan de 20,6 miljard dollar die in 2012 werd behaald.

Analisten rekenden in doorsnee op 24,6 miljard dollar. Doordat de winst van HSBC lager uitviel dan die verwachting, stond het aandeel in Londen bijna 4 procent lager.

De nettowinst steeg met 16 procent tot 15,6 miljard dollar.

Maatregelen

''Onze resultaten weerspiegelen de strategische maatregelen die we in de afgelopen 3 jaar hebben genomen. We zijn een ranker en eenvoudiger organisatie dan in 2011 met een sterk potentieel voor verdere groei'', aldus bestuursvoorzitter Stuart Gulliver.

Ook de komende jaren staan bol van ingrepen. Die moeten tussen nu en eind 2016 onder meer leiden tot 2 à 3 miljard dollar aan structurele kostenbesparingen.

HSBC behaalt het merendeel van zijn winst in Azië, waar de afbouw van steun door de Amerikaanse centrale bank leidde tot onder meer scherpe koersdalingen op de beurzen. HSBC stelde dat te zien als ''een gevolg van specifieke omstandigheden, in plaats van een algemene bedreiging''.

Vooruitzichten

Over het algemeen heeft de bank vertrouwen in de vooruitzichten voor opkomende markten op de lange termijn. ''Echter, we verwachten dit jaar grilliger markten als gevolg van aanpassingen aan de wijzigende economische omstandigheden en het daarbij horende sentiment'', liet concern weten.

HSBC gaat uit van een economische groei van 7,4 procent in China dit jaar en 2,5 procent in de Verenigde Staten. Het Verenigd Koninkrijk doet het met een beoogde groei van 2,6 procent aanzienlijk beter dan West-Europa, waar de bank een groei van 1,2 procent voorziet.