In Amsterdam werd PostNL fors afgestraft na publicatie van zijn jaarcijfers en de aanpassing van de verwachtingen voor de komende jaren.

Het fonds verloor ruim 15 procent bij de opening van de AEX.

PostNL verwacht dat de postmarkt de komende jaren in hoog tempo verder krimpt, maar denkt die achteruitgang op te kunnen vangen met bezuinigingen en de bezorging van pakketjes.

Dat meldde het postbedrijf maandag bij de presentatie van zijn kwartaal- en jaarcijfers.

De Nederlandse postmarkt kromp vorig jaar met 11,9 procent. Voor 2014 en de jaren die volgen wordt een verdere afname met 9 tot 12 procent per jaar voorzien.

Die verdere afname wil het postbedrijf opvangen door de prijzen te verhogen en de kosten te verlagen. Daarnaast levert het bezorgen van internetaankopen het bedrijf steeds meer op.

Bekijk de actuele beurskoersen van AEX-bedrijven

Extra bezuinigingen

PostNL zag de omzet vorig kwartaal stabiliseren op 1,2 miljard euro. De nettowinst verschrompelde, onder meer door de kosten voor de reorganistie van de postbezorging, tot 19 miljoen euro, tegen 167 miljoen euro een jaar eerder. Over heel het jaar moest een nettoverlies van 170 miljoen euro worden geïncasseerd.

De verdere krimp van de postmarkt dwingt PostNL tot extra bezuinigingen, die in 2017 voor 75 miljoen euro aan extra besparingen moeten opleveren. Dit zal voor een deel gebeuren door hogere resultaten te halen op de bestaande plannen. Voor een deel zullen echter ook nieuwe maatregelen noodzakelijk zijn.

Geen extra ontslagen

Bestuursvoorzitter Herna Verhagen gaf in een toelichting aan dat de extra bezuinigingen niet leiden tot extra ontslagen. De besparingen worden onder meer gezocht in het efficiënter inzetten van transport en de invoering van nieuwe, goedkopere afhaalpunten.

Volgens Verhagen neemt de postmarkt over de volle breedte af. Ze wees daarbij op bankafschriften die steeds minder worden verstuurd door de opkomst van het mobiel bankieren en op tijdschriften die steeds vaker op tablets worden gelezen. Daarnaast verzenden bedrijven door de moeilijke economische omstandigheden minder reclame dan voorheen.

De reorganisatie van het postbedrijf leverde vorig jaar een besparing op van 95 miljoen euro, tegen een voorspelling van 90 tot 110 miljoen euro. Dit jaar wordt gemikt op een besparing van 95 tot 115 miljoen euro. PostNL verwacht in 2016 weer dividend te kunnen uitkeren aan aandeelhouders.

Verbetering

PostNL zal hard moeten werken om de resultaten te verbeteren, zo concludeerden analisten van Rabobank maandag.

PostNL kwam eerder op de dag met een reeks waarschuwingen. Zo krimpt de postmarkt de komende jaren harder dan verwacht, valt het operationeel resultaat in 2015 lager uit dan gedacht en staan de marges bij de pakketbezorging onder druk. PostNL mikt op een hervatting van de dividendbetaling in 2016, maar volgens Rabo is het moeilijk te voorspellen of dat lukt.

KBC Securities sprak van teleurstellende vooruitzichten. De Belgische bank gaat ervan uit dat het dividend in 2016 wordt hervat.

Beleggers schrokken van de berichten van het postbedrijf. PostNL stond rond 9.20 uur 16,4 procent in de min op 3,58 euro.