De Europese aandelenbeurzen zijn maandag met winst de handel uitgegaan.

De stemming kreeg steun van een verdere toename van het vertrouwen van ondernemers in Duitsland en de hogere koersen op de beurzen in New York. In Amsterdam werd PostNL afgestraft na tegenvallende jaarcijfers en lagere verwachtingen voor de komende jaren.

De AEX-index in Amsterdam eindigde 0,4 procent hoger op 401,76 punten. De MidKap klom 0,5 procent tot 657,09 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen lieten winsten zien tot 0,9 procent.

Uit cijfers van onderzoeksinstituut Ifo bleek dat het vertrouwen van Duitse ondernemers in februari verder is gestegen. Het vertrouwen staat nu op het hoogste peil van de afgelopen 2,5 jaar. De stemming van de ondernemers in de Nederlandse industrie verslechterde volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) deze maand echter iets verder.

PostNL was veruit de grootste verliezer in de AEX met een min van 19,7 procent. De postbezorger leed in 2013 een nettoverlies van 170 miljoen euro en verwacht dat de postmarkt de komende jaren in hoog tempo verder krimpt. Het winstdoel voor 2015 werd verlaagd, maar het bedrijf verwacht nog altijd vanaf 2016 weer dividend te kunnen uitkeren.

In de MidKap stond Pharming onderaan met een min van bijna 23 procent. Het biotechnologiebedrijf moet langer wachten op het besluit of Ruconest, het belangrijkste medicijn van Pharming, op de Amerikaanse markt mag worden gebracht.

Grootste stijger in de AEX was luchtvaartcombinatie Air France-KLM met een plus van 2,8 procent. Bij de middelgrote bedrijven ging baggeraar Boskalis aan kop met een winst van 2,8 procent.

In Stockholm maakte Scania een koerssprong van 32 procent na de bekendmaking dat Volkswagen de Zweedse vrachtwagenfabrikant volledig wil inlijven. Volkswagen, dat vrijdag nabeurs naast het overnamebericht ook een teleurstellende verwachting voor 2014 publiceerde, zakte in Frankfurt 4,7 procent.

HSBC verloor in Londen 2,8 procent. De Britse bank zag de winst in 2013 minder hard stijgen dan analisten hadden verwacht.

De euro was 1,3741 dollar waard, tegen 1,3730 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op vrijdag. De prijs van Amerikaanse olie klom met 1 procent tot 103,20 dollar per vat. Brent steeg met 0,6 procent naar 110,52 dollar per vat.

Bekijk de actuele beurskoersen van AEX-bedrijven