De effectenbeurs in Tokio is maandag licht lager gesloten na een wisselvallige handelssessie. Beleggers namen wat gas terug nadat de Nikkei vorig week bijna 4 procent procent wist te klimmen.

De Japanse hoofdindex eindigde uiteindelijk met een verlies van 0,2 procent op 14,837,68 punten. Eerder op de dag tikte de Nikkei nog even het hoogste niveau sinds eind januari aan.

Bij de bedrijven stonden de verzekeraars onder druk. Volgens de zakenkrant Nikkei moeten de grootste drie verzekeraars van het land mogelijk in totaal 60 miljard yen (427 miljoen euro) uitkeren aan schadeclaims vanwege de zware sneeuwval deze maand.

De defensiebedrijven stonden daarentegen in de belangstelling nadat persbureau Reuters meldde dat de Japanse overheid mogelijk het exportverbod op wapens zal opheffen.

Hongkong

Elders in het Verre Oosten lieten de belangrijkste beurzen ook overwegend verliezen zien. In Hongkong zakte de Hang Seng-index ruim 1 procent.

Vooral de Chinese projectontwikkelaars stonden onder druk na berichten dat de Chinese banken de kredietverlening aan de onroerendgoedsector hebben beperkt om de sterke stijging van de prijzen van nieuwe huizen te bestrijden. De Kospi in Seoul zakte 0,5 procent en de All Ordinaries in Sydney eindigde nagenoeg vlak.