Beleggers zullen zich deze week laten leiden door een grote stroom aan macro-economische cijfers. Ook staat er nog een flink aantal presentaties van jaarcijfers op de rol, maar daarna loopt het jaarcijferseizoen tegen zijn eind.

In Nederland gaat het onder meer om supermarktconcern Ahold en informatieleverancier Reed Elsevier.

Marktkenners voorspellen dat opmerkingen van enkele bestuurders van de Amerikaanse Federal Reserve, die wezen op een verdere afbouw van het steunbeleid voor de Amerikaanse economie, ook wat door zullen ijlen.

De centrale bankiers zetten vrijdag het beurssentiment in de VS enigszins onder druk. ''Het zal echter geen grote koersdalingen in Europa tot gevolg hebben'', aldus een analist tegen persbureau Bloomberg.

Maandag opent in Amsterdam PostNL de boeken, evenals het kleinere fonds Neways. Een economisch cijfer dat de markt richting kan geven is het Duitse ondernemersvertrouwen dat in de loop van de ochtend naar buiten komt.

Duitsland

De Duitse economische situatie staat breder in de belangstelling, later in de week volgen nog cijfers over de economische groei, het consumentenvertrouwen en de werkloosheid in de grootste economie van Europa.

Ook zal op macro-economisch vlak data over de duurzame goederen (op donderdag) en economische groei (vrijdag) van de Verenigde Staten aandacht krijgen. De Amerikaanse huizenmarkt staat in de schijnwerpers via de zogenoemde S&P Case-Shillerindex op dinsdag en cijfers over de aanstaande woningverkopen op vrijdag.

Onlangs bleek nog dat het vertrouwen van Amerikaanse huizenbouwers flink was gedaald, onder meer door zorgen over het economische herstel. De situatie op de Nederlandse huizenmarkt kan donderdag mogelijk afgelezen worden uit de jaarcijfers van bouwbedrijf Heijmans.

Ook Ahold en Reed Elsevier openen die dag de boeken, net als de niet-beursgenoteerde Rabobank. Vrijdag is het de dag voor detacheerders Brunel en USG People.

Inflatie

De markt krijgt ook zicht op de inflatie-ontwikkeling van de eurozone en Duitsland. Zondag stelde ECB-president Mario Draghi dat de centrale bank klaar staat om actie te ondernemen wanneer de inflatie verder daalt.

De inflatie in de eurozone kwam in januari, zo bleek uit een eerste raming eind januari, uit op 0,7 procent. De ECB streeft een peil van iets minder dan 2 procent na.

De AEX-index in Amsterdam wist vrijdag voor het eerst in ruim een maand boven de 400 punten te sluiten. Aandelen die eerder in de week hard onderuit gingen, werden opgepikt. Ook de beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs eindigden de handelsweek in de plus.