Boskalis heeft zich niet teruggetrokken uit biedingsrondes voor de bouw van havens in de Israëlische steden Haifa en Ashdod. 

De baggeraar en maritiem dienstverlener werd door de opdrachtgever afgewezen in de zogeheten pre-kwalificatie. Dat zei een woordvoerder van het bedrijf uit Papendrecht dinsdag.

De zegsman reageerde op een artikel in de Israëlische krant Ha'aretz, die meldde dat Boskalis en een aantal andere bedrijven zich zouden hebben teruggetrokken uit angst voor politieke consequenties, zonder daar dieper op in te gaan.

Volgens Ha'aretz bracht Boskalis in december een bod uit onder de naam Holland Terminal, maar dat klopt volgens de woordvoerder niet. ''Dat zijn wij niet.''

Verrast

Ook het Israëlische Havenontwikkelingsbedrijf, dat de opdracht voor de twee havens uitschreef, ontkent de berichtgeving in Ha'aretz.

''Wij zijn net zo verrast als iedereen. In onze gesprekken met Boskalis en de andere kandidaten kregen wij geen enkele indicatie van een angst voor de politieke consequenties van een project in Israël," zegt Dov Frolinger, projectdirecteur van het Havenontwikkelingsbedrijf.

Geen uitnodiging

''Boskalis dingt niet meer mee omdat hun voorstel niet aan onze kwaliteitsvereisten voldeed. Ze hebben gewoon geen uitnodiging voor de volgende fase gekregen."

Frolinger vermoedt een politieke reden voor het verhaal in de Israelische krant. ''Het verhaal over Boskalis' angst voor een politieke boycot is volgens Ha'aretz afkomstig van een anonieme bron binnen het Israelische ministerie van Transport. Maar niemand daar kan dit soort informatie over het besluitvormingsproces hebben, want dat blijft intern. Wij gaan door met de drie goede kandidaten en eisen opheldering van Ha'aretz voor deze onzin."