De beurs in Amsterdam is woensdag voor de zesde handelsdag op rij met winst gesloten. Het sentiment kreeg steun van verrassend sterke handelscijfers uit China. 

In Amsterdam werden de resultaten van ING goed ontvangen.

De AEX-index eindigde 0,6 procent hoger op 397,42 punten. De MidKap daalde licht tot 637,73 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs stegen tot 0,7 procent, Londen ging licht omlaag.

De Chinese overheid maakte bekend dat de import en export in januari flink zijn gegroeid. De export nam vorige maand met 10,6 procent toe ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder. Economen rekenden in doorsnee op een stijging met slechts 0,1 procent. De import groeide met 10 procent.

ING

Bank en verzekeraar ING was koploper in de AEX met een winst van 3,6 procent, na bekendmaking van een winstgroei van 22 procent in 2013. Bestuursvoorzitter Ralph Hamers sprak van een succesvol jaar en ook analisten waren tevreden over de resultaten. ING liet tevens weten nog eens 300 banen te schrappen bij zijn Nederlandse bankactiviteiten.

Bierbrouwer Heineken noteerde een plus van 0,4 procent. Het bedrijf zag de winst vorig jaar ruimschoots halveren, maar verwacht in 2014 weer op eigen kracht te kunnen groeien. In opkomende markten in Afrika, het Midden-Oosten, Azië en Latijns-Amerika denkt Heineken dit jaar meer bier te verkopen.

KPN

KPN was de grootste daler in de AEX met een min van 2,3 procent. Uit een melding van América Móvil bleek dat het Mexicaanse bedrijf zijn belang in KPN licht heeft verkleind. América Móvil gaf aan nog wel ,,zeer geïnteresseerd'' te zijn in KPN.

In Parijs steeg Total 1 procent. Het Franse energieconcern boekte in het vierde kwartaal bijna een vijfde minder winst dan een jaar eerder. Net als concurrenten Shell en BP had Total last van aanhoudend zwakke raffinagemarges in Europa en een lagere productie. Het bedrijf kondigde desondanks een dividendverhoging aan.

Société Générale won 4,7 procent. De op één na grootste bank van Frankrijk wist in het vierde kwartaal weer winst te boeken, na het verlies een jaar eerder. De bank profiteerde van goede prestaties bij de Franse en Russische consumententak.

Euro

De euro was 1,3591 dollar waard, tegen 1,3652 dollar bij het slot van de Europese handel dinsdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,7 procent tot 100,67 dollar per vat. Brent werd iets goedkoper op 108,64 dollar.

Bekijk alle slotstanden van AEX-bedrijven