De Japanse autofabrikant Toyota roept wereldwijd ongeveer 1,9 miljoen Priussen terug naar de werkplaats wegens een probleem met de software.

Het gaat om meer dan de helft van alle Priussen ooit verkocht. In Nederland gaat het om bijna 18.900 auto's, maakte de Toyota-importeur woensdag bekend.

De hybride modellen krijgen nieuwe software om grote spanningswisselingen in de zogenoemde invertor/convertor te voorkomen. Deze zet bijvoorbeeld energie uit de batterij om in bruikbare energie voor de elektromotoren. Bij een defect van het onderdeel kan er oververhitting ontstaan, waardoor de prestaties van de auto automatisch afnemen, om verdere schade te voorkomen.

Het gaat om de Prius III, gebouwd tussen 14 januari 2009 en 5 februari 2014. De terugroepactie is niet van toepassing op andere modellen, zoals de Prius Wagon, Prius Plug-in en Auris.

Japan

De terugroepactie heeft voor het grootste deel betrekking op auto's die op de thuismarkt Japan zijn verkocht, in totaal 1 miljoen stuks. Sinds de introductie van Toyota's hybride vlaggenschip in 1997 zijn er wereldwijd meer dan 3,6 miljoen van verkocht.

De eigenaren van de betreffende Priussen ontvangen een bericht van Toyota over de vervolgstappen. De kosten van de reparatie zijn voor rekening van de fabrikant.

Imago

De afgelopen jaren liep het imago van Toyota, bekend als een van de veiligste en betrouwbaarste automerken, een fikse deuk op door uiteenlopende technische mankementen.

Ook kreeg het Japanse concern voor tientallen miljoenen aan boetes van de Amerikaanse autoriteiten omdat het te lang zou hebben gewacht met het terugroepen van auto's met een mankement.