Exact heeft vorig jaar de vruchten geplukt van een strategisch programma dat in 2012 werd ingevoerd. 

Woensdag bleek dat het softwarebedrijf een forse winstgroei heeft gerealiseerd en dat het bedrijfsresultaat uitkwam in de beoogde bandbreedte.

Dit jaar wil Exact, investeringen in groei daargelaten, het bedrijfsresultaat handhaven op het niveau van 2013.

Exact haalde een nettowinst van 31,8 miljoen euro. Een toename van 70,4 procent ten opzichte van 2012, aangejaagd door een hoger bedrijfsresultaat en een lagere belastingdruk.

Het bedrijfsresultaat bedroeg 47,4 miljoen euro in vergelijking met 42,1 miljoen euro een jaar eerder. Exact gaf vorig jaar meerdere keren aan een bedrijfsresultaat te verwachten van 47 à 52 miljoen euro.

De omzet daalde wel, met 1,8 procent tot 213,2 miljoen euro. De daling werd veroorzaakt door de verkoop van Orisoft Technologies in oktober 2012.

Bevredigend

Exact heeft sterke vierdekwartaalcijfers gepresenteerd, concludeert SNS Securities woensdag. Het effectenhuis vindt het ''veel te vroeg om vast te stellen dat de cloud-strategie van het softwarebedrijf werkt, maar de vooruitgang tot dusver is bevredigend''. Beleggers waren het daarmee eens en zetten het aandeel ongeveer 5 procent hoger.
 
De online omzet bij cloud solutions steeg met 44,7 procent tot 5,7 miljoen euro. Exact zette het product in de markt in de VS (acht betalende klanten) en het Verenigd Koninkrijk (55 betalende klanten) en werkt aan de marktintroductie in Duitsland.

Exact stelt dat business solutions ''het diepste van het dal'' achter de rug heeft en dat er signalen van herstel zijn. SNS, dat een koopadvies hanteert, vindt dat ''bemoedigend''. Om 9.20 uur noteerde Exact 4,6 procent hoger op 24,76 euro.

Bekijk de actuele beurskoersen van AEX-bedrijven