Het Indiase Tata Steel, moederbedrijf van het voormalige Hoogovens in IJmuiden, heeft in het afgelopen kwartaal verlies weten om te buigen in winst. De omzet van het concern nam eveneens toe. 

Dat maakte het staalconcern dinsdag bekend.

De nettowinst in het derde kwartaal van het gebroken boekjaar kwam uit op 5,03 miljard roepie (circa 60 miljoen euro), tegen een verlies van 7,6 miljard roepie in hetzelfde kwartaal in het jaar daarvoor.

Het resultaat was wel lager dan analisten hadden verwacht. De omzet bedroeg een hoger dan voorspelde 364 miljard roepie, tegen ruim 318 miljard roepie in 2012.

Het bedrijf sprak van goede omstandigheden en liet weten te profiteren van een sterkere vraag in Europa, de grootste markt voor Tata Steel.

Reorganisaties

De totale staalproductie van Tata steeg in het vorige kwartaal tot 6,38 miljoen ton, tegen 5,83 miljoen ton in het derde kwartaal van het jaar 2012-2013. In Europa ging de productie eveneens omhoog tot 3,91 miljoen ton.

Het staalconcern kondigde in de afgelopen maanden verscheidene reorganisaties aan, waarbij honderden banen in Europa werden weggesneden.

Zo werd eerder deze maand bekend dat bij het vroegere Hoogovens opnieuw circa 200 banen verdwijnen. In 2013 verloren al 1000 werknemers hun werk. Ook in Engeland werden honderden banen geschrapt.