De Federal Reserve (Fed) zal de koers onder zijn nieuwe voorzitter Janet Yellen niet drastisch verleggen. Dat liet Yellen dinsdag zelf weten tijdens een hoorzitting in het Amerikaanse Congres.

"Ik verwacht continuïteit in ons monetaire beleid'', zei Yellen bij haar eerste optreden sinds haar benoeming als president van het Amerikaanse stelsel van centrale banken begin deze maand.

Yellen gaf aan dat de Fed zijn steunbeleid voorzichtig blijft afbouwen.

Yellen beloofde dat de Fed onder haar leiding vasthoudt aan het streven om de werkgelegenheid in de Verenigde Staten op te krikken en om de inflatie op het gewenste peil van 2 procent te brengen en te houden.

Ze benadrukte daarbij dat de arbeidsmarkt van 's werelds grootste economie ondanks de dalende werkloosheid nog verre van hersteld is.

Werkloosheid

De werkloosheid kan volgens Yellen niet als enige graadmeter voor het herstel van de arbeidsmarkt worden gebruikt. Ze wees daarbij op het grote aantal Amerikanen dat nu ongewenst in deeltijd werkt en op de sterke toename van de langdurige werkloosheid.

De werkloosheid in de VS zakte vorige maand tot 6,7 procent van de beroepsbevolking. Daarmee kwam de grens van 6,5 procent in zicht, die de Fed eerder stelde als minimale verbetering voordat de rente in de VS wordt verhoogd. Eind vorig jaar liet de Fed echter al weten dat de rente nog lange tijd op het huidige peil van bijna 0 procent wordt gehandhaafd, ook als de werkloosheid lager is dan 6,5 procent. Yellen herhaalde die belofte dinsdag.

De obligatie-aankopen die maandelijks worden uitgevoerd ter ondersteuning van de Amerikaanse economie werden deze maand met 10 miljard dollar verlaagd tot 65 miljard dollar. De Fed heeft aangegeven obligaties te blijven kopen totdat de arbeidsmarkt "substantieel'' is verbeterd.