Vastned verkoopt 7 Spaanse winkelcentra en galeries en het retailpark in Alicante voor 160 miljoen euro.

Dat maakte het vastgoedbedrijf dinsdag bekend. De koper is een consortium van beleggers van The Baupost Group, GreenOak Real Estate en Grupo Lar.

De verkoopprijs ligt 29 procent onder de taxatiewaarde per 31 december 2013. Na de verkoop bedraagt de Spaanse Vastned-portefeuille circa 52 miljoen euro. Deze portefeuille bestaat voor 85 procent uit zogenoemde high street shops en de bezettingsgraad verbetert naar 100 procent.

De verkoopopbrengsten zullen worden gebruikt om leningen af te lossen, aldus Vastned. Naar verwachting wordt de transactie in de loop van het eerste kwartaal van 2014 afgerond.

Analist

Vastned verbetert zijn positie met de verkoop van winkelcentra in Spanje. Dat concludeerden analisten van ING en SNS Securities dinsdag.

Ondanks dat verlies zal de verkoop toch een positieve impact hebben op de onderneming, stelde ING-analist Jaap Kuin. Het zou Vastned waarschijnlijk jaren, en grote investeringen, hebben gekost om de prestaties van de centra te verbeteren. Het profiel van Vastned verbetert aanzienlijk door de verkoop, stelde hij.

Risicoprofiel

Ook SNS concludeerde dat het risicoprofiel van Vastned verbetert, ondanks de hoge kosten van de transactie.

ING hanteert een koopadvies voor het aandeel Vastned, dat bij SNS op hold staat. Vastned noteerde dinsdag rond 9.35 uur 1,7 procent in de plus op 36,60 euro.