De Zwitserse voedingsmiddelenproducent Nestlé verkleint zijn belang in het Franse cosmeticabedrijf L'Oréal.

Dat maakten beide bedrijven dinsdag bekend.

 

Nestlé, bekend van merken als Maggi en KitKat, dringt zijn belang terug van 29,4 naar 23,3 procent. Dit gebeurt via de overname door het Zwitserse bedrijf van het belang van 50 procent in de gezamenlijke farmaceutische joint venture Galderma.

Die transactie heeft een waarde van 3,1 miljard euro, die Nestlé betaalt met aandelen L'Oréal. Daarnaast krijgt Nestlé 3,4 miljard euro van L'Oréal voor ruim 27 miljoen aandelen in de Franse producent van merken als Lancôme en Cacharel.

Afbouwen

Nestlé heeft al sinds 1974 een belang in L'Oréal. Het concern wil zijn belang afbouwen omdat cosmetica niet passen in de langetermijnstrategie van het bedrijf, dat zich vooral richt op voeding en gezondheidsproducten.

Nestlé levert een post in de raad van commissarissen bij het Franse bedrijf in en houdt daarmee twee toezichthouders over. Door de deal neemt het belang van de familie Bettencourt in LÓréal verder toe. De grootste aandeelhouder, die dinsdag aangaf de transactie te steunen, bezit nu een derde van de aandelen van het bedrijf.