Advies- en ingenieursbureau Arcadis heeft in 2013 de netto operationele winst met 6 procent verhoogd tot 111,1 miljoen euro.

Dat blijkt uit cijfers die Arcadis dinsdag naar buiten bracht. De cijferpublicatie werd vervroegd nadat een deel van de resultaten maandag naar buiten kwam als gevolg van een ''communicatiefout''.

De netto-omzet ging met 1 procent omhoog naar 1,89 miljard euro. De autonome omzetgroei bedroeg 2 procent en overnames droegen 3 procent bij aan de groei, maar negatieve wisselkoerseffecten drukten de omzet met 4 procent.

Volgens Arcadis was in Brazilië, Azië en het Midden-Oosten sprake van sterke prestaties, maar ging de omzet op het vasteland van Europa omlaag. In de Verenigde Staten was de autonome omzet onveranderd.

Arcadis gaf aan voor 2014 een stijging van de omzet en de netto operationele winst te verwachten, onvoorziene omstandigheden daargelaten.

Teleurstelling

Volgens Rabobank stellen de cijfers van Arcadis in het vierde kwartaal van 2013 steleur bij de autonome groei en de operationele ebita.

De autonome netto-omzetgroei in het vierde kwartaal was 0 procent en de operationele ebita bedroeg 50,4 miljoen euro, een daling van 15 procent op jaarbasis. Rabo had op een omzetgroei gerekend van 4 procent en een operationele ebita van 54,2 miljoen euro.

Verder viel de operationele winstmarge lager uit dan verwacht. Die bedroeg 10,8 procent, terwijl door Rabo was gerekend op 11 procent. De outlook voor 2014 is in lijn met de verwachtingen van de bank. Rabo heeft een buy-advies.

Opwaarts potentieel

Ook SNS Securities sprak van een zwakker dan verwacht vierde kwartaal. De strategische doelstellingen voor 2016 bieden echter een duidelijk opwaarts potentieel van de operationele winstmarge. SNS heeft een accumulate-advies.

KBC gaf aan dat de resultaten over heel 2013 en de outlook conform de verwachtingen zijn. Het dividend van 0,57 euro per aandeel valt hoger uit dan KBC had verwacht. De bank hanteert een hold-advies voor Arcadis.

Lichte kant

ING zei dat de kwartaalcijfers iets aan de lichte kant zijn, maar dat de vooruitblik voor een hogere winst en omzet in 2014 redelijk is, maar niet erg concreet. Het dividend valt hoger uit dan ING had verwacht. De bank heeft een koopadvies voor Arcadis.

Het aandeel Arcadis noteerde om 9.30 uur 6,3 procent lager op 25,55 euro.