De Amerikaanse effectenbeurzen boekten maandag tijdens een afwachtende handelssessie kleine winsten. De aandacht gaat nu al uit naar de verklaring die de nieuwe Fed-voorzitter Janet Yellen later deze week aflegt in het Congres.

De aandacht gaat nu al uit naar de verklaring die de nieuwe Fed-voorzitter Janet Yellen later deze week aflegt in het Congres.

Het wordt Yellens eerste officiële optreden sinds haar aantreden op 1 februari. Beleggers hopen uit haar woorden iets te kunnen opmaken over het tempo waarin de Federal Reserve, de koepel van centrale banken, zijn stimuleringsprogramma de komende maanden zal afbouwen.

De leidende Dow-Jonesindex sloot 0,1 procent lager op 15.801,79 punten. De breder samengestelde S&P 500 steeg 0,2 procent tot 1799,84 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq kreeg er 0,5 procent bij en sloot op 4148,18 punten.

Bovenaan bij de hoofdfondsen stond verzekeringsmaatschappij Travellers met een plus van 1,8 procent. Ook entertainmentconcern Wal Disney was in trek met een koerswinst van eveneens 1,8 procent.

Zorgverzekeraar UnitedHealth en oliemaatschappij ExxonMobil stonden onderaan de Dow met verliezen van 2,3 en 1,2 procent. McDonald's viel 1,1 procent terug. De fastfoodketen zag de verkopen in zijn Amerikaanse restaurants vorige maand met 3,3 procent dalen door het slechte winterweer.

Hasbro

Buiten de Dow behoorde speelgoedfabrikant Hasbro met een plus van 4,5 procent tot de opvallende winnaars. Hoewel het bedrijf de omzet en winst vorig jaar zag dalen, vielen de resultaten beleggers mee.

Navigatiebedrijf AutoNavi werd bijna een kwart meer waard. Het Chinese partnerbedrijf van TomTom, dat een notering heeft aan de Nasdaq, heeft een overnamebod ontvangen van het eveneens Chinese internetconcern Alibaba.

Apple werd 1,8 procent meer waard. De bekende activistische belegger Carl Icahn liet weten dat hij zijn pogingen staakt om meer aandeleninkopen af te dwingen van het technologiebedrijf.

De euro was 1,3645 dollar waard, tegen 1,3643 dollar bij het slot van de Europese beurzen. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,1 procent tot 99,99 dollar per vat van 159 liter. Brentolie werd 1 procent goedkoper en bracht per vat 108,53 dollar op.