Beleggers hopen dat deze week een vervolg kan worden gegeven aan de koerswinsten van afgelopen vrijdag. 

Vooral in New York was de stemming positief, ondanks een tegenvallend cijfer over de Amerikaanse arbeidsmarkt. De Amsterdamse AEX-index ging vrijdag met een klein plusje het weekeinde in.

Dankzij de hogere koersen op Wall Street op donderdag en vrijdag kon iets van de nare smaak van januari worden weggespoeld. In de eerste maand van dit jaar verloor de breed samengestelde S&P 500 3,6 procent, de grootste maandelijkse daling sinds mei 2012.

Deze week zal de aandacht onder meer uitgaan naar de nieuwe voorzitter van de Federal Reserve, Janet Yellen. Zij brengt op dinsdag en donderdag verslag uit in het Amerikaanse Congres.

Stimuleringsbeleid

Mogelijk kan daaruit iets worden opgemaakt over het tempo waarin de Fed het stimuleringsbeleid voor de economie gaat terugschroeven. Yellen nam eind vorige maand het stokje bij de Fed over van Ben Bernanke.

Verschillende macrocijfers uit de Verenigde Staten kunnen deze week informatie verschaffen over de staat van de Amerikaanse economie, zoals de detailhandelsverkopen, de industriële productie en het consumentenvertrouwen dat wordt gemeten door de Universiteit van Michigan. Bedrijven als PepsiCo, Cisco Systems en Deere komen met cijfers.

ING

In Amsterdam zal de aandacht van beleggers deze week vooral uitgaan naar bank en verzekeraar ING, die woensdag met resultaten over heel 2013 en het vierde kwartaal naar buiten zal komen. Ook bierbrouwer Heineken komt die dag met cijfers, net als vastgoedfonds Corio en softwarebedrijf Exact.

Een dag eerder zal navigatiedienstverlener TomTom cijfers publiceren. Verder komen deze week resultaten van onder meer Ordina en Nedap. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maakt donderdag gegevens bekend over de inflatie in januari en de handelsbalans en detailhandelsverkopen in december.

Vrijdag komen voorlopige groeicijfers uit onder meer Duitsland, Frankrijk en de eurozone naar buiten. Het CBS meldt die dag voor Nederland groeicijfers. Economen verwachten gemiddeld dat de Nederlandse economie in het vierde kwartaal met 0,3 procent is gegroeid in vergelijking met de voorgaande periode. Op jaarbasis wordt een groei voorspeld van slechts 0,1 procent.