De Japanse autofabrikant Toyota is dichtbij een schikking in een Amerikaans strafrechtelijk onderzoek naar de wijze waarop het bedrijf jaren geleden klachten van klanten over het rempedaal openbaarde. 

De schikking, die mogelijk over enkele weken rond is, zou gaan om een bedrag van 1 miljard dollar (ruim 730 miljoen euro). Dat schrijft The Wall Street Journal op basis van anonieme bronnen.

Het gaat de aanklagers om de vraag of Toyota valse of onvolledige informatie heeft verschaft aan Amerikaanse toezichthouders over mogelijke gebreken van zijn auto's.

In 2009 en 2010 meldden Toyotabezitters in de VS op grote schaal dat hun auto's plotseling en onbedoeld versnelden door klemmende gaspedalen. In de VS kwamen daardoor mogelijk tientallen mensen om het leven. De Japanse automaker moest noodgedwongen wereldwijd meer dan 12 miljoen auto's terugroepen.

Honderden rechtszaken 

Toyota wordt geconfronteerd met honderden rechtszaken over de kwestie, onder meer over de ongelukken die aan de ondeugdelijke Toyota's te wijten zouden zijn.

Vorig jaar heeft Toyota ook al een schikking van 1,6 miljard dollar moeten treffen met een collectief van Toyotarijders die de dupe werden van massale terugroepacties doordat hun auto's minder waard werden.