Lufthansa heeft Carsten Spohr benoemd als nieuwe voorzitter van de raad van bestuur. Dat maakte het luchtvaartconcern vrijdag bekend.

De 47-jarige Spohr staat nu nog aan het hoofd van het passagiersvervoer van de Duitse luchtvaartmaatschappij en maakt sinds 2011 deel uit van het bestuur. Hij volgt per 1 mei Christoph Franz op, die vertrekt naar het Zwitserse Roche.

De Duitser Spohr werkt sinds 1994 bij de luchtvervoerder, is in het bezit van een Airbus-vliegbrevet en beschouwt zichzelf als een Lufthansa-man in hart en nieren. Hij zei vrijdag het bedrijf ,,klaar te stomen voor de toekomst''.

Spohr is volgens bronnen bij het bedrijf geliefd, onder meer om zijn altijd goede humeur. In tegenstelling tot zijn voorganger geldt hij als een charismatisch bestuurder.

Zij populariteit onder het personeel liep de afgelopen tijd wel deukjes op, omdat hij samen met Franz verantwoordelijk was voor het grote herstructureringsprogramma, waarmee Lufthansa de winst in de komende tijd flink wil opkrikken.

Lufthansa zocht een aantal maanden naar een opvolger voor Franz en zei toen ook nadrukkelijk naar kandidaten van buiten het bedrijf te kijken. Zo zou ook Ziggo-topman René Obermann in beeld zijn geweest.