Het Amerikaanse technologieconcern IBM overweegt zijn chipdivisie te verkopen. Dat meldde de Britse krant Financial Times vrijdag.

IBM zou inmiddels bankiers van Goldman Sachs in de arm hebben genomen om de interesse voor de divisie te peilen. Dat kan eventueel ook tot een samenwerkingsverband leiden, in plaats van een gehele verkoop.

Het afstoten van de chipdivisie zou een grote strategische verandering zijn voor IBM, dat zich steeds meer toelegt op dienstverlening en het leveren van software via internet in plaats van het maken van hardware.

Onlangs verkocht de pc-pionier nog een divisie op het gebied van computerservers aan het Chinese Lenovo. Dat bedrijf kocht in 2005 al de computerdivisie van IBM.

Chipmarkt

IBM is een belangrijke speler op de internationale chipmarkt. Daarbij heeft het bedrijf volgens analisten op verschillende vlakken zelfs een voorsprong genomen op concurrent Intel.

De chips van IBM spelen ook een belangrijke rol in de ontwikkeling van de geavanceerde applicaties van het bedrijf zoals supercomputer Watson, die antwoord kan geven op vragen die gebruikers mondeling stellen.

Een Amerikaanse analist zei tegen FT dat een verkoop van de chipdivisie ,,schokkend'' zou zijn. ,,Zonder de chips van IBM zou er geen Watson zijn. Zonder silicium is IBM over 10 jaar niet meer de techgigant die het nu is.''