De Finse uitgever Sanoma heeft afgelopen jaar 332,3 miljoen euro verlies geleden. In 2012 werd nog 149 miljoen euro winst gemaakt.

Dat maakt Sanoma vrijdag bekend.

Het mediabedrijf blijft last hebben van dalende inkomsten op de advertentiemarkt. Ook de verkopen van onder meer tijdschriften liepen terug doordat consumenten de hand op de knip houden.

Over de laatste 3 maanden van het jaar bedroeg het operationeel verlies 38 miljoen euro, tegen 9,6 miljoen in het 4e kwartaal van 2012. De netto-omzet van Sanoma is afgelopen jaar uitgekomen op 2,2 miljard euro, 6,6 procent minder dan een jaar eerder.

Sanoma, het moederbedrijf van de Nederlandse tv-zenders van SBS, nieuwswebsite NU.nl en tijdschriften als de Libelle en Donald Duck, is voor 35 procent van zijn groepsomzet afhankelijk van advertenties. In 2013 liep de omzet op dit onderdeel met 10 procent terug naar 779,6 miljoen euro.

Reorganisatie

Sanoma kondigde in oktober al een grote reorganisatie aan. In Nederland neemt het bedrijf afscheid van bekende bladen als Nieuwe Revu, Panorama, KIJK en Playboy en schrapt daarbij ongeveer vijfhonderd banen.

Ook in Finland zelf verdwijnen arbeidsplaatsen. En het bedrijf houdt ook de activiteiten in Rusland, Oost-Europa en België tegen het licht.

De media-activiteiten in Nederland waren vorig jaar goed voor een omzet van 705,8 miljoen euro, 7,2 procent minder dan een jaar eerder.

Vernieuwen

''De omslag bij Sanoma gaat fundamenteel over het vernieuwen van ons aanbod'', zegt topman Harri-Pekka Kaukonen.

''De keuzes die we hebben gemaakt geven ons de mogelijkheid om ons volledig te richten op de gebieden en bedrijven die het beste transformatie- en groeipotentieel hebben.'' Kaukonen zet met name in op de overstap naar digitale media.

Het Finse concern verwacht dat de totale groepsomzet in 2014 opnieuw iets lager zal uitkomen. Sanoma denkt pas vanaf 2016 weer omzetgroei op eigen kracht te kunnen realiseren.