De effectenbeurs in Tokio wist vrijdag de weg omhoog te vinden. Beleggers waren optimistisch gestemd na de koerswinsten op Wall Street en keken uit naar het belangrijke Amerikaanse banenrapport, dat later op de dag wordt vrijgegeven.

 De Nikkei eindigde 2,2 procent hoger op 14.462,41 punten. De Japanse beurs wist daarmee het weekverlies te beperken tot 3 procent.

De exportbedrijven stonden in de belangstelling dankzij een daling van de Japanse yen. Canon, Honda en Sharp stegen dankzij de goedkopere munt.

Ook Sony deed goede zaken. Het elektronicaconcern kreeg er 4,1 procent bij, ondanks de waarschuwing voor een fors verlies in het lopende boekjaar. Beleggers waren echter tevreden over de reorganisatieplannen van het bedrijf. Sony gaat 5000 extra banen schrappen en verkoopt zijn computertak. Ook worden de tv-activiteiten afgesplitst.

Op de andere beurzen in het Verre Oosten werden ook overwegend winsten geboekt. De All Ordinaries in Sydney sloot met een plus van 0,7 procent. Mediaconcern News Corp, dat ook een notering heeft in Australië, klom ruim 8 procent na meevallende kwartaalcijfers.

De Kospi in Seoul klom 0,8 procent en in Hongkong steeg de Hang Seng-index 0,9 procent. In China, waar beleggers terugkeerden na de viering van het Chinees Nieuwjaar, zette de Shanghai Composite een kleine plus neer.