SBM Offshore zou tussen 2005 en 2011 ruim 250 miljoen dollar (185 miljoen euro) aan steekpenningen hebben betaald in een groot aantal landen. 

Dat staat in een document van een ex-werknemer van de maritiem dienstverlener, waarnaar het tijdschrift Quote donderdag op zijn site verwees.

In het document wordt zeer gedetailleerd ingegaan op vermeende omkopingspraktijken door de toeleverancier aan de olie- en gasindustrie.

SBM bevestigde dat de informatie uit het bedrijf komt en deel uitmaakt van een intern onderzoek van SBM naar fraude. ''Het is gestolen door een boze oud-medewerker die ons wilde afpersen'', zo stelde een woordvoerster.

3 miljoen

De voormalige medewerker dreigde een document openbaar te maken met gevoelige informatie over fraude bij het concern. Hij wilde vwilde 3 miljoen euro hebben. SBM heeft het geld niet betaald en inmiddels stappen ondernomen. Het document werd onlangs op internet geplaatst.

SBM benadrukt dat het document niet door het bedrijf is geproduceerd. Het bestaat uit bepaalde uit de context geplaatste ''materialen die op illegale wijze zijn verkregen''. ''Het is niet representatief voor de feiten'', aldus het bedrijf.

Angola

In het document wordt gerept over omkoping van functionarissen in Angola, Equatoriaal Guinea, Brazilië, Maleisië, Irak, Kazachstan en Italië. Ook bevat het fragmenten uit transcripties van opnames waaruit op te maken valt dat bestuurders (raad van bestuur en raad van toezicht) al jarenlang op de hoogte zijn van de zaken.

Volgens de woordvoerster van SBM is de informatie ''uit de context geplaatst'' door de voormalig medewerker. Inhoudelijk wilde ze niet reageren omdat onderzoeken van de Amerikaanse en Nederlandse justitie nog aan de gang zijn. Ook wilde ze niet inhoudelijk ingaan op details over de afpersing door de oud-medewerker.

'Vuilniszakken'

SBM maakte eerder op de dag de jaarcijfers openbaar. In een toelichting daarop zei hoofd juridische zaken Sietze Hepkema nog dat er sprake was van onjuiste verkooppraktijken in ''twee landen in Afrika en één daarbuiten''. Details of een schatting van de financiële gevolgen konden niet worden gegeven.

In het document komen ook de initialen JPL regelmatig voor, onder meer in een verwijzing naar het vernietigen van ''vuilniszakken'' met bewijsmateriaal. JPL staat voor voormalig operationeel directeur (coo) Jean-Philippe Laures, die vorig jaar werd ontslagen. SBM benadrukte destijds dat zijn ontslag niets te maken had met ''operationele ontwikkelingen bij projecten'' zonder verder commentaar te willen geven.

Lees ook het actuele beurssentiment over SBM