De effectenbeurzen op Wall Street zijn donderdag met overtuigende winsten gesloten. De handel werd gesteund door gunstige berichten over de Amerikaanse banenmarkt.

Het aandeel Twitter ging echter hard onderuit na tegenvallende kwartaalcijfers.

De Dow-Jonesindex eindigde met een winst van 1,2 procent op 15.628,53 punten. De S&P 500 steeg ook 1,2 procent, tot 1.773,43 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq sloot 1,1 procent hoger op 4.057,12 punten.

Voorbeurs bleek dat de aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de VS vorige week sterker zijn gedaald dan verwacht. Dat gunstige bericht over de arbeidsmarkt loopt vooruit op het banenrapport over januari, dat vrijdag wordt gepubliceerd. Die cijfers moeten een scherper beeld geven van het herstel van de Amerikaanse economie.

Twitter

Het aandeel Twitter verloor bijna een kwart van zijn waarde. De onlineberichtendienst liet woensdag na de slotbel weten een fors verlies te hebben geleden in het vierde kwartaal. Ook viel de groei van het gemiddelde aantal actieve gebruikers per maand tegen. Met 50 dollar is een aandeel Twitter ondanks de scherpe daling nog altijd veel duurder dan bij de beursgang in november. De waarde werd toen op 26 dollar vastgesteld.

Walt Disney werd ruim 5 procent meer waard. Het entertainmentconcern boekte vorig kwartaal een derde meer winst dan een jaar eerder. De omzet steeg bij alle onderdelen en ging dankzij succesvolle films vooral bij de studiotak stevig omhoog.

Coca-Cola hoorde ook bij de winnaars, met een plus van ruim 1 procent. Het frisdrankenconcern neemt voor 1,25 miljard dollar een belang van 10 procent in koffiebrander Green Mountain Coffee Roasters. Samen gaan de bedrijven werken aan producten van Coca-Cola die gebruikt kunnen worden voor de drankautomaat die Green Mountain heeft ontwikkeld voor thuisgebruik.

General Motors

General Motors zakte na een kleine aanvangswinst terug tot de slotkoers van woensdag. Het autoconcern meldde een stevige daling van de nettowinst over 2013. De winst daalde met ruim 1 miljard dollar tot 3,8 miljard dollar, onder meer door grote afschrijvingen op activiteiten in India en Zuid-Korea.

De euro werd donderdagavond voor 1,3590 dollar verhandeld, tegen 1,3605 dollar bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg met 0,5 procent tot 97,83 dollar.