De winst van de Amerikaanse autofabrikant General Motors (GM) is vorig jaar flink teruggevallen ten opzichte van 2012 als gevolg van afschrijvingen.

Dat blijkt uit de cijfers die het concern donderdag naar buiten bracht.

De nettowinst daalde van 4,9 miljard dollar in 2012 naar 3,8 miljard dollar (2,8 miljard euro) vorig jaar. GM schreef onder meer fors af op zijn activiteiten in India en Zuid-Korea en nam een last van 700 miljoen dollar om de verkoop van het merk Chevrolet in Europa te staken. De omzet steeg met 2 procent tot 155,4 miljard dollar.

Opgeschoond voor eenmalige posten boekte GM vorig jaar een bedrijfsresultaat van 7,5 miljard dollar, een record volgens het bedrijf en 1 miljard dollar meer dan in 2012. Het hogere bedrijfsresultaat komt vooral op het conto van de Verenigde Staten en China, waar de diverse nieuwe modellen die GM op de markt bracht gretig aftrek vonden.

Bedrijfsresultaat

Het bedrijfsresultaat van GM in Europa was 800 miljoen dollar negatief, een forse verbetering ten opzichte van 1,9 miljard dollar negatief in 2012. Het resultaat bij de internationale tak halveerde tot 1,2 miljard dollar en in Zuid-Amerika slonk het bedrijfsresultaat van 500 miljoen tot 300 miljoen dollar.

De winst per aandeel, exclusief eenmalige posten, bedroeg 0,67 dollar. Dat is een stuk minder dan de 0,87 dollar per aandeel waarop analisten in doorsnee rekenden.

Mary Barra nam op 15 januari dit jaar het roer over van Dan Akerson. Voordat hij opstapte als bestuursvoorzitter, verkocht Akerson een belang van GM in het Franse PSA Peugeot Citroën en kondigde hij aan dat de productie in Australië beëindigd wordt. Barra zei donderdag dat ze de strategie die haar voorganger inzette, versneld wil uitvoeren.