Ballast Nedam heeft ook steekpenningen betaald in Suriname.

Dat zeggen anonieme bronnen donderdag in NRC Handelsblad.

Eind 2012 schikte de bouwer met het Openbaar Ministerie voor 17,5 miljoen euro voor het omkopen van overheidsfunctionarissen in Saudi-Arabië. Maar volgens de bronnen had die schikking ook betrekking op steekpenningen die in Suriname waren betaald om bouwprojecten binnen te halen.

Ballast Nedam zou vanaf 1997 34 miljoen gulden smeergeld hebben betaald voor de bouw van twee bruggen, meldt de krant. Onder anderen toenmalig president Jules Wijdenbosch en diens adviseur, de huidige president Desi Bouterse, zouden geld van de bouwer hebben ontvangen.

Ballast Nedam laat aan de krant weten dat de zaak wat het bedrijf betreft na de schikking in 2012 is gesloten. Het OM wil geen inhoudelijke mededelingen over de zaak doen, maar liet wel weten dat het in het algemeen vaker voorkomt dat meerdere feiten in een schikking worden afgehandeld.

KPMG schikte in december voor zeven miljoen euro met het OM omdat het accountantsbureau de heimelijke betalingen van Ballast Nedam aan de functionarissen had verhuld.