De Europese beurzen zijn donderdag met flinke winsten gesloten.

De handel werd gesteund door sterke kwartaalcijfers van bedrijven als AkzoNobel, Daimler en Alcatel-Lucent. Daarnaast liet de Europese Centrale Bank (ECB) nogmaals weten bereid te zijn meer maatregelen te nemen om de economie te ondersteunen als dat nodig blijkt te zijn.

In Amsterdam eindigde de AEX-index 1,5 procent hoger op 388,41 punten. De Midkap steeg 1,3 procent tot 636,55 punten. De graadmeters in Londen, Frankfurt en Parijs stegen 1,5 tot 1,7 procent.

De ECB hield donderdag de rentetarieven in de eurozone zoals verwacht onveranderd. In een toelichting gaf ECB-president Mario Draghi aan dat de lage inflatie in de eurolanden zorgelijk is, maar dat het nog te vroeg is voor nieuwe maatregelen. De ECB staat echter paraat om in actie te komen als de situatie daarom vraagt, benadrukte hij.

AkzoNobel

AkzoNobel was de uitblinker in de AEX met een koerswinst van 6,5 procent. De verffabrikant wist in het vierde kwartaal van 2013 weer winst te boeken na het verlies in dezelfde periode een jaar eerder. Speciaalchemiebedrijf DSM leverde 0,3 procent in en was daarmee een van de weinige verliezers op dag dat het zijn 25-jarig jubileum als beursgenoteerd bedrijf vierde.

SBM Offshore was hekkensluiter in de hoofdindex, met een verlies van ruim 4 procent. De jaarresultaten van de maritiem dienstverlener waren iets beter dan verwacht. Het besluit om geen dividend uit te keren in 2014 en 2015 was echter een tegenvaller voor beleggers. In de MidKap stond diervoerbedrijf Nutreco onderaan met een min van 3,8 procent, na het loslaten van de doelstelling voor het bedrijfsresultaat in 2016.

ECB

In Parijs won Alcatel-Lucent ruim 9 procent. De Franse fabrikant van netwerk- en telecomapparatuur wist voor het eerst in bijna 2 jaar weer een kwartaalwinst te boeken. Autobouwer Daimler klom in Frankfurt 2,6 procent na sterke kwartaalcijfers.

De euro zat in de lift na het ECB-besluit en stond op 1,3605 dollar, tegen 1,3517 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op woensdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg bijna 1 procent tot 98,24 dollar per vat en Brentolie werd 0,6 procent duurder op 106,85 dollar per vat.

Bekijk de actuele koersen van AEX-bedrijven