Nutreco wil stoppen met de mengvoer- en vleesactiviteiten in Spanje en Portugal. Het bedrijf hoopt zich hiermee meer te kunnen concentreren op de kernactiviteiten in diervoeding en visvoer. Dat heeft het bedrijf donderdag laten weten bij het presenteren van de jaarcijfers.

Nutreco maakte donderdag bekend dat het vorig jaar een omzetstijging van 1,2 procent heeft geboekt op de activiteiten die worden voortgezet. De omzet bedroeg 3,87 miljard euro. Het operationeel resultaat (EBITA) daalde met 4,3 procent tot 215,7 miljoen euro.

Bij de visvoertak daalden de resultaten met acht procent. Onder de streep resteerde een nettowinst van bijna 151 miljoen euro. Dat is ruim vijftien procent minder dan een jaar eerder.

Vanwege de desinvesteringen past het diervoerbedrijf de financiële doelen aan. Waar het eerst streefde naar een operationeel resultaat van vierhonderd miljoen euro in 2016, wordt nu geen EBITA-doel meer gesteld. Wel jaagt het bedrijf nu een winstmarge na van 5,5 tot 6,5 procent. Afgelopen jaar was dat 5,6 procent.

Visvoer

Volgens Nutreco zijn de langertermijnperspectieven voor diervoeding en visvoer gunstig. Wat betreft visvoer, waar jaarlijks een groei van vijf procent wordt verwacht, vindt Nutreco op de korte termijn wel wat hobbels op de weg.

De grootste klant voor zalmvoer, Marine Harvest, heeft namelijk een gedeelte van de visvoerproductie zelf ter hand genomen. Nutreco is daarom van plan de aandacht te verleggen naar voer voor andere soorten vis, om de afhankelijkheid van de zalmvoermarkt te verkleinen.

Het diervoerbedrijf blijft verder van plan bedrijven te kopen 'die waarde toevoegen'. Momenteel zijn er echter minder mogelijkheden om grote acquisities te doen, stelt het bedrijf vast. "Nutreco blijft gecommitteerd aan een financieel verantwoordelijke uitvoering van deze strategie."

Opluchting

De markt zal de resultaten die Nutreco naar buiten heeft gebracht waarschijnlijk als een opluchting ervaren. Dat schrijft analist Marco Gulpers van ING. Hij noemt het laatste kwartaal voor het concern solide. Maar de strategische review zal in eerste instantie vragen oproepen, denkt de marktvorser.

Het bedrijf laat de doelstelling voor een ebita van 400 miljoen euro in 2016 los. Ook gaat de organisatiestructuur van het concern op de schop. De veranderingen zijn een logische stap om de wereldwijde positie in diervoer te versterken.

Volgens ING zouden beleggers teleurgesteld kunnen zijn door het vertrek van Jerry Vergeer, operationeel directeur van de tak Animal Nutrition.

De prijs van het aandeel Nutreco noemt ING aantrekkelijk. Beleggers bleken donderdag echter niet tevreden. Het aandeel noteerde rond 9.35 uur 3,4 procent lager op 32,20 euro.