Sony bevestigt dat het zijn pc-afdeling, die Vaio-laptops maakt, gaat verkopen. Het bedrijf waarschuwt ook voor forse verliezen en schrapt 5000 banen extra.

Het Japanse investeringsfonds JIP wil de pc-afdeling voor een onbekend bedrag kopen. De overeenkomst is nog niet rond, maar de bedrijven hopen in maart een definitieve overeenkomst te bereiken, stelt Sony donderdag.

Volgens geruchten zou de overnamesom rond de 400 miljoen dollar liggen. Sony stopt direct met het ontwerpen en ontwikkelen van nieuwe pc's. Nadat in de lente nieuwe modellen zijn gelanceerd, stopt ook de productie en verkoop van pc's.

Het investeringsfonds zal zich in eerste instantie richten op de Japanse markt. Sony-pc's zullen dus mogelijk voor lange tijd uit de Nederlandse schappen verdwijnen.

Bezuinigingen

Op andere afdelingen gaat Sony fors bezuinigen. Het bedrijf zegt in twee jaar tijd een kostenbesparing van 20 procent te willen realiseren op productie, verkoop en het hoofdkantoor. Dat gaat zo'n vijfduizend banen kosten.

De reorganisatie gaat nog ruim 600 miljoen euro kosten en moet vervolgens 700 miljoen euro aan jaarlijkse bezuinigingen opleveren. Productlanceringen zullen meer worden gefocust op specifieke landen en regio's, stelt Sony.

Tv

Hoewel de tv-afdeling van Sony nog niet winstgevend zal zijn in het gebroken boekjaar 2013, dat maart 2014 eindigt, is de tv-tak wel onderweg naar een ommekeer. Sony zegt zowel in de VS als in Japan de grootste verkoper van ultra hd-tv's te zijn.

Om de afdeling volgend jaar structureel winstgevend te maken, gaat Sony zijn tv-handel afsplitsen en laten opereren als een onafhankelijk dochterbedrijf. Ook worden bestaande kostenbesparingen versneld en uitgebreid, al is niet duidelijk wat dat precies voor gevolgen zal hebben.

Verder zal Sony zich nog meer richten op dure modellen. Ook komen er in opkomende markten modellen die zijn "aangepast op specifieke lokale behoeften".

Winst

In het vierde kwartaal van 2013 wist Sony in totaal 257 miljoen dollar (190 miljoen euro) nettowinst te maken, terwijl een jaar eerder nog verlies werd gedraaid. De omzet steeg met 22 procent naar bijna 23 miljard dollar.

De omzet uit de game-afdeling steeg door de lancering van de Playstation 4 met 64,6 procent naar 4,2 miljard dollar. Er werd 172 miljoen operationele winst gemaakt op die afdeling.

Ook de mobiele afdeling groeide zeer rap, met 44,8 procent. Daar werd echter nog steeds een operationeel verlies geboekt van 120 miljoen dollar. Sony blijft het meest verdienen aan zijn financiële tak, die in Japan onder meer levensverzekeringen verkoopt.