AkzoNobel heeft in het vierde kwartaal van 2013 de winst weten te herstellen ten opzichte van dezelfde periode in het jaar daarvoor. 

De omzet daalde met 5 procent, zo bleek donderdag bij de presentatie van de cijfers over de afgelopen periode en heel 2013. De onderneming verwacht dat het economisch klimaat dit jaar nog ''aanhoudend fragiel'' blijft.

Het verfconcern rapporteerde een nettoresultaat van 51 miljoen euro, tegen een verlies van 27 miljoen euro in het vierde kwartaal van 2012. De omzet daalde tot 3,48 miljard euro, voornamelijk als gevolg van negatieve wisselkoerseffecten en de verkoop van activiteiten. Het operationeel resultaat (ebitda) steeg met 1 procent tot 208 miljoen euro.

Het bedrijf liet weten het zogenoemde Prestatieverbeterprogramma een jaar eerder dan gepland te hebben voltooid en daarbij 545 miljoen euro aan besparingen te hebben gerealiseerd. Eerder had het bedrijf gezegd 500 miljoen aan besparingen te realiseren.

Ook ligt AkzoNobel op koers om de doelstellingen voor onder meer de winstgevendheid voor 2015 te behalen. Het concern wil dat het zogenoemde rendement op omzet, dat AkzoNobel definieert als operationeel resultaat gedeeld door de omzet, in 2015 uitkomt op 9 procent.

Omzet

Dat percentage kwam in 2013 uit op 6,6 procent, tegen 5,9 procent in 2012. Dit cijfer wordt nu nog gedrukt door herstructureringskosten, liet topman Ton Büchner weten.

Over heel 2013 daalde de omzet met eveneens 5 procent tot 14,6 miljard euro, terwijl de nettowinst uitkwam op 724 miljoen euro. Exclusief de miljardenafschrijvingen van het bedrijf was dat in 2012 386 miljoen euro.

Büchner liet weten dat de tweede helft van het jaar voorzichtige tekenen van stabilisatie in diverse eindmarkten toonde. Dat heeft onder meer geleid tot een verbeterd rendement op de verkopen, ondanks de negatieve valuta-effecten. In 2014 wil Büchner doorgaan met het herstructureren van de organisatie, het verlagen van de kosten en het stimuleren van organische groei.

Gronstoffen

Dit jaar zal er circa 250 miljoen euro aan kosten worden bespaard, zo kondigde AkzoNobel al eerder aan. Dat de besparingen afgelopen jaar hoger zijn uitgevallen dan gedacht, verandert niets aan de plannen voor 2014.

Wat betreft de grondstofprijzen meldde AkzoNobel dat die gedurende het jaar zijn gestabiliseerd op een lager niveau dan in 2012. Büchner bevestigde verder in de komende periode geen grote acquisities of desinvesteringen te voorzien. Kleinere aan- of verkopen sloot hij niet uit.

De topman zei geen concrete uitspraken te kunnen doen over de prestatie in opkomende markten dit jaar. China lijkt redelijk te gaan, terwijl India iets zou zijn verbeterd.

AkzoNobel kondigde donderdag verder aan dat de voorzitter van zijn raad van commissarissen, Karel Vuursteen, de raad na drie ambtstermijnen gaat verlaten. Hij wordt als voorzitter opgevolgd door Antony Burgmans, die straks in april al twee termijnen als commissaris erop heeft zitten.

Volumeverbetering

Analisten van SNS Securities noemen de resultaten ''niet spectaculair maar wel gezond'' en handhaaft zijn hold-advies. Het koersdoel van 44,00 euro zal worden herzien.

Op de beurs in Amsterdam noteerde AkzoNobel ruim bovenaan de AEX met een plus van 4,4 procent op 55,29 euro.