De belangrijkste financiële toezichthouder in New York heeft zeker twaalf banken om informatie gevraagd over hun valutahandel. 

Dat meldde persbureau Bloomberg woensdag op basis van bronnen rond het onderzoek naar manipulatie van wisselkoersen.

Het hoofd van de Financial Services Department in New York, Benjamin Lawsky, zou onder meer Goldman Sachs en Deutsche Bank om documenten over de valutahandel hebben gevraagd.

Ook de Britse banken Lloyds, Royal Bank of Scotland en Standard Chartered en het Zwitserse Crédit Suisse zouden dergelijke verzoeken hebben ontvangen.

Valutahandelaren

De laatste maanden zijn zeker twintig handelaren ontslagen of op non-actief gesteld vanwege dubieuze praktijken in de internationale valutahandel.

Woensdag meldde persbureau Reuters nog het ontslag van drie valutahandelaren bij de Amerikaanse tak van Deutsche Bank. Ook Britse en Zwitserse toezichthouders en de Europese Commissie onderzoeken de valutamarkt.

Onderzoek

Het onderzoek van Lawsky is, indien bevestigd, ten minste het twaalfde onderzoek wereldwijd. Eerder maakten andere toezichthouders in de VS, Europa en Azië bekend de handel en wandel van valutahandelaren te gaan onderzoeken.

Dat heeft al tot zestien slachtoffers geleid. Bij Goldman Sachs stapten twee partners op en Citigroup maakte woensdag bekend dat de hoogste valutahandelaar in maart opstapt. Vorige maand ontsloeg de bank een handelaar bij zijn Europese tak.

Vijf vragen over valutafraude