Uniqure, een Nederlands biotechnologiebedrijf, krijgt woensdag een notering aan de Amerikaanse technologieindex Nasdaq.

Uniqure, gespecialiseerd in gentherapie, verkiest kiest daarmee bewust niet voor een notering aan de Nederlandse AEX-index.

Dat schrijft Belegger.nl woensdag.

Twee jaar geleden was het bedrijf nog wel genoteerd aan het Damrak onder de naam Amsterdam Moleculair Therapeutics (AMT). Vanwege een dreigend faillissement, werd AMT vroegtijdig van de beurs gehaald.

Goed moment

Martine Hafkamp van Fintessa Vermogensbeheer en columnist van NUzakelijk, ziet de notering van Uniqure aan de Nasdaq als een logische stap: "AMT is natuurlijk geen succes geworden en met zo'n trackrecord kun je er bijna op wachten dat een hernieuwde beursgang in Amsterdam niet echt wil gaan lukken."

Volgens Hafkamp is de interesse bij Amerikaanse beleggers veel groter dan in Nederland en noemt dit een goed moment voor biotech-beursgangen.

"De Verenigde Staten kent, samen met Zwitserland, de grootste farmacieconcerns ter wereld. Dit zijn de 'haaien' die de biotech-bedrijfjes opslokken bij bewezen succes. Met een Amerikaanse beursnotering speel je je dan als biotech onderneming ook eerder in de kijker dan wanneer je in Amsterdam genoteerd staat", aldus Hafkamp.

Prijs

Uniqure wil 64 miljoen dollar ophalen en geeft 4,6 miljoen aandelen uit. Naar verwachting zal de prijs tussen de 13 en 15 dollar per aandeel liggen. Als wordt uitgegaan van een gemiddelde prijs van 14 dollar per aandeel, is de marktwaarde van Uniqure zo’n 235 miljoen dollar.

Afgelopen jaar gingen 37 biotech ondernemingen naar de beurs, waarvan geen enkele in Nederland. Dat komt enerzijds doordat deze bedrijven in de VS gemakkelijker aan financiering komen, anderzijds doordat Nederlandse beleggers geen oren hebben naar biotech.