Staalconcern ArcelorMittal heeft in 2013 naar verwachting voldaan aan de eigen doelstelling voor een bedrijfsresultaat dat hoger zal uitkomen dan 6,5 miljard dollar (4,8 miljard euro).

Dat blijkt uit een peiling onder analisten door persbureau Bloomberg. ArcelorMittal maakt vrijdag voorbeurs kwartaal- en jaarcijfers bekend.

De gemiddelde analistenverwachting voor heel 2013 ligt op 6,77 miljard dollar. De omzet wordt in doorsnee geraamd op 79,7 miljard dollar.

Voor het vierde kwartaal van 2013 wordt door analisten in doorsnee een ebitda voorspeld van 1,8 miljard dollar, op een omzet van 20 miljard dollar.

Simpeler bedrijfsstructuur

Topman Lakshmi Mittal van ArcelorMittal liet bij de bekendmaking van de derdekwartaalcijfers in november weten dat de bodem van de cyclus waarschijnlijk is bereikt en dat de ebitda in de tweede helft van het jaar minstens gelijk zal zijn aan die van de eerste helft. Normaal gesproken is de tweede helft juist zwakker. Mittal is voorzichtig optimistisch voor 2014.

In december werd bekend dat ThyssenKrupp zijn staalfabriek in Alabama gaat verkopen aan ArcelorMittal en het Japanse Nippon Steel & Sumitomo Metal voor 1,55 miljard dollar.

Verder kondigde ArcelorMittal in december aan zijn activiteiten per regio te gaan managen om daarmee de bedrijfsstructuur simpeler te maken.