Sony overweegt zijn pc-handel te verkopen. Het bedrijf is in gesprek hierover met een Japans investeringsfonds.

Dat meldt persbureau Bloomberg woensdag op basis van een anonieme bron, nadat ook de Japanse krant Nikkei al berichtte over een verkoop. 

Volgens die krant zou de pc-afdeling voor een kleine 300 miljoen euro van de hand kunnen worden gedaan.

Ook de naam Vaio zou worden verkocht. Die naam gebruikt Sony nu voor al zijn pc's. Door de slecht presterende pc-markt zei Sony eerder al dat de computertak dit boekjaar in het rood zal eindigen.

Strategie

Volgens Bloomberg wordt de verkoop mogelijk vergezeld door een grote herorganisatie waarbij ook banen worden geschrapt. Het verkopen van de pc-afdeling zou een eerste stap kunnen zijn van een nieuwe strategie voor alle consumentenelektronica. 

De nieuwe eigenaars van de computerdivisie, waarin Sony wel een klein belang zal houden, zouden zich met name willen toeleggen op Japan en andere markten waar Vaio grote bekendheid geniet. Welke landen dat zouden zijn, vermeldde het dagblad niet.

Boekverlies

De beoogde verkoopprijs bedraagt volgens Nikkei 40 tot 50 miljard yen (290 tot 365 miljoen euro). Daarmee zou Sony een boekverlies moeten slikken dat het bedrijf over dit boekjaar, dat eind maart afloopt, in de rode cijfers drukt. Tot dusver beloofde het elektronicaconcern zijn aandeelhouders nog een winst van 30 miljard yen.

Sony begon in 1996 met de verkoop van computers onder het Vaio-merk. Op het hoogtepunt verkocht het bedrijf 8,7 miljoen stuks per jaar, maar dat zullen er dit jaar naar verwachting nog maar 5,8 miljoen zijn. In de eerste 9 maanden van het kalenderjaar 2013 was Sony met een marktaandeel van 1,9 procent de negende computerfabrikant ter wereld, volgens cijfers van marktonderzoeker IDC.

De Japanse technologiereus staat onder druk zijn resultaten te verbeteren en kreeg het vorig jaar aan de stok met een activistisch hedgefonds. Volgens Third Point onder leiding van de bekende Amerikaanse belegger Daniel Loeb zou het bedrijf er goed aan doen zich toe te leggen op de productie van elektronische apparatuur. De voorgestelde verzelfstandiging van de film- en muziekdivisie wees Sony evenwel resoluut van de hand.

Derde kwartaal

In het derde kwartaal van 2013 draaide de afdeling die pc's, camera's en televisies maakte een verlies. Donderdag maakt Sony zijn cijfers over het vierde kwartaal bekend.

Vorige week ging het gerucht dat Sony zou willen samenwerken met Lenovo om de pc-tak nieuw leven in te blazen. Dat heeft Sony inmiddels echter ontkend.