JP Morgan Chase betaalt 614 miljoen dollar (454 miljoen euro) vergoeding en belooft beterschap in de verstrekking van hypotheekleningen.

De grootste bank van de Verenigde Staten koopt hiermee een rechtszaak af vanwege de onterechte goedkeuring van hypotheken met een overheidsgarantie.

De overtredingen speelden vanaf 2002. De onterechte verleende hypotheken zorgden na de crisis op de Amerikaanse huizenmarkt in 2007 voor een enorme strop voor de Amerikaanse overheid.

Een rechter in New York heeft de overeenkomst van drie federale overheidsinstellingen met JP Morgan goedgekeurd. Het bedrag moet binnen een maand zijn overgemaakt.

De bank moet daarnaast een controleprogramma van de federale overheid invoeren, waarmee wordt gecontroleerd of de verleende hypotheken wel aan de voorwaarden voor een overheidsgarantie voldoen.

Reservering

JP Morgan had al een reservering gemaakt voor de afkoopsom. Afgelopen jaar werd in totaal 23 miljard dollar opzijgezet voor afkoopregelingen. De bank heeft na de kredietcrisis al miljarden aan afkoopsommen opgehoest. Zo werd dertien miljard euro betaald om een rechtszaak vanwege de verkoop van verpakte rommelhypotheken af te kopen.

Daarnaast betaalde het 4,5 miljard dollar namens het in 2008 opgekochte Bear Stearns. De bank verwacht geen grote financiële gevolgen meer van mogelijke nieuwe rechtszaken.

Morgan Stanley

Dinsdagavond werd bekend dat Morgan Stanley ook bereid is gevonden om 1,25 miljard dollar te betalen vanwege de handel in verpakte rommelhypotheken. De deal werd gesloten met de Federal Housing Finance Agency (FHFA), de instelling achter de federale hypotheekopkopers Fannie Mae en Freddie Mac. Tijdens de kredietcrisis moesten die twee door de overheid worden gered.

De zes grootste financiële instellingen hebben sinds de kredietcrisis al meer dan 114 miljard dollar opzijgezet vanwege rechtszaken en claims. In totaal werden door de FHFA achttien banken aangeklaagd.