Ballast Nedam wil 30 miljoen euro ophalen met een claimemissie. Dat maakte het bouwbedrijf woensdag bekend.

De claimemissie moet samen met 80 miljoen euro aan nieuwe leningen zorgen voor een versterking van de balans, zodat het bedrijf in staat wordt gesteld zijn strategie uit te voeren. De emissie wordt gegarandeerd door een combinatie van alle aandeelhouders met een belang van minstens 5 procent en de coördinerende banken.

Ballast gaf verder aan over 2013 een operationeel verlies te verwachten van 25 tot 30 miljoen euro. Het bedrijf waarschuwde in oktober al voor een verlies, in plaats van de eerder voorspelde winst van 15 miljoen euro. Het bouwbedrijf past zijn organisatie verder aan en schrapt nog eens 150 banen.

Ademruimte

Volgens analist Edwin de Jong van SNS Securities geeft de financiële en operationele herstructurering van Ballast Nedam het bouwbedrijf de broodnodige ademruimte.

De analist vindt het nieuws dat vandaag over Ballast naar buitenkomt geen schok. Hij zet wel vraagtekens bij de aanhoudende onzekerheid rond het A15-project.

De claimemissie, ter grootte van ongeveer 30 procent van de marktwaarde van Ballast, zorgt wel voor een aanzienlijke verwatering. Maar daarna zal het bedrijf er veel beter voorstaan dan nu, aldus De Jong. Samen met de nieuwe reorganisatie sprak hij van ''passende maatregelen''.

SNS handhaafde zijn reduce-advies voor het aandeel Ballast Nedam. Dat noteerde woensdag om 9.20 uur 6,4 procent in de min op 9,56 euro.