De Europese aandelenbeurzen kwamen woensdag amper van hun plek.

Onzekerheid over de staat van de Amerikaanse economie domineerde de handel en woog zwaarder dan een tegenvallend cijfer over de Europese winkelverkopen in de belangrijke feestmaand december. Een aantal fondsen liet wel een flinke koersuitslag zien.

De AEX-index sloot 0,1 procent lager op 382,65 punten en de MidKap steeg 0,3 procent tot 628,55 punten. De beurs in Parijs sloot onveranderd, terwijl de FTSE in Londen 0,2 procent steeg en de DAX in Frankfurt 0,1 procent daalde.

Werkgelegenheid VS

Halverwege de middag bleek uit cijfers van loonstrookverwerker ADP dat de werkgelegenheid in de VS vorige maand met 175.000 banen toenam. Economen rekenden in doorsnee op de aanwas van 185.000 arbeidsplaatsen. Iets later viel een cijfer over de Amerikaanse dienstensector wel mee.

"We hebben een aantal slechte macrocijfers uit de VS gehad, maar men is er nog altijd niet uit of dat komt door het slechte winterweer of dat er echt iets structureel mis is. De Amerikaanse arbeidsdata die vrijdag verschijnen, zullen mogelijk ook nog zijn verstoord door het slechte weer en het blijft dus wachten op meer duidelijkheid over de situatie in de VS'', zei analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen.

Vrijdag moet duidelijk worden hoeveel banen er in de VS bij zijn gekomen, exclusief de agrarische sector. Economen gaan ervan uit dat het er 184.000 zijn in januari, na een tegenvallende 74.000 in december.

Ballast Nedam

Bouwbedrijf Ballast Nedam leverde 7,2 procent in. Het bedrijf, dat deel uitmaakt van de Smallcap-index, kondigde aan nieuwe aandelen uit te gaan geven om de balans te versterken en nog eens 150 banen te schrappen. Ook maakte het bedrijf bekend over 2013 een verlies van 25 tot 30 miljoen euro te verwachten .

In de AEX stonden Philips en Unibail-Rodamco (beide min 2,2 procent) onderaan. Het vastgoedbedrijf verlaagde dinsdag na het slot de verwachtingen voor de winstgroei in de komende jaren.

De euro noteerde op 1,3517 dollar, tegen 1,3510 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op dinsdag. De prijs van Amerikaanse olie klom 0,2 procent tot 97,38 dollar per vat. Brentolie steeg 0,4 procent tot 106,20 dollar per vat.

Bekijk actuele beurskoersen van AEX-bedrijven