De Zwitserse horlogemaker Swatch heeft vorig jaar bijna een vijfde meer winst geboekt, geholpen door een enorme schadevergoeding die het bedrijf ontving van de Amerikaanse juweliersketen Tiffany & Co.

Dat maakte de onderneming, 's werelds grootste fabrikant van horloges, woensdag bekend.

De operationele winst kwam uit op 2,31 miljard Zwitserse frank (1,92 miljard euro), een stijging van 17 procent vergeleken met 2012. De nettowinst ging met ruim 20 procent omhoog tot 1,93 miljard frank.

Eind vorig jaar werd bekend dat Tiffany & Co een schadevergoeding moest betalen aan Swatch van 402 miljoen frank (bijna 328 miljoen euro) wegens contractbreuk bij een samenwerkingsverband tussen beide partijen.

De twee gingen in 2007 een samenwerking aan om de productie en verkoop van horloges van Tiffany te stimuleren. Maar daar kwam niets van terecht, met een langdurige rechtszaak tot gevolg.

Sterke vraag

Naast de schadevergoeding profiteerde Swatch het afgelopen jaar ook van een aanhoudende sterke vraag naar dure horloges. Het bedrijf, dat in totaal 20 merken voert waaronder Omega, Breguet, Tissot en Blancpain, maakte vorige maand bekend dat de omzet in 2013 was uitgekomen op 8,8 miljard frank. Dat betekent een groei van 8,3 procent vergeleken met het voorgaande jaar. De omzet werd gedrukt door nadelige wisselkoerseffecten. Met name de lage koersen van de Amerikaanse dollar en de Japanse yen ten opzichte van de Zwitserse frank drukten de inkomsten.

Swatch is positief gestemd over de vooruitzichten en voorziet een ''aanhoudende gezonde'' groei van de verkopen in 2014. ''Alle merken zijn het jaar gunstig begonnen. De verkopen van zowel horloges als sieraden in de eerste maand van het jaar waren erg goed'', stelt Swatch.