De Nederlandse staat heeft het laatste deel van de gebundelde Amerikaanse rommelhypotheken van ING voor 2,06 miljard dollar (1,52 miljard euro) verkocht. 

Dat maakte het Agentschap van de Generale Thesaurie dinsdag bekend. Credit Suisse heeft de rest van de zogenoemde Alt-A portefeuille via een veiling overgenomen.

Dit was de derde en laatste veiling uit de portefeuille, die voor in totaal 11,6 miljard dollar in de boeken stond. Vorige maand en afgelopen december werden al delen van de portefeuille in de markt gezet en verkocht voor in totaal 9,37 miljard dollar.

De Nederlandse staat schoot ING in 2009 te hulp door 80 procent van het risico op het pakket Amerikaanse hypotheekobligaties, de Alt-A-portefeuille, over te nemen.

De obligaties waren door de diepe crisis op de Amerikaanse woningmarkt nauwelijks meer verhandelbaar en verzwakten de financiële positie van ING. Inmiddels is de hulp overbodig geworden, doordat de huizenmarkt is hersteld en de meeste onderliggende hypotheken weer worden afgelost.

De banken die aan de laatste veiling meededen, waren behalve Credit Suisse onder meer ook Bank of America Merrill Lynch, Barclays, Citigroup en Deutsche Bank.