De centrale ondernemingsraad van KPN en de vakbonden hebben dinsdag een gezamenlijke verklaring uitgegeven waarin zij forse kritiek uiten op het bestuur van de onderneming. 

De nieuwe ontslagronde bij het concern "maakt het noodzakelijk dat de medezeggenschap van KPN en de vakorganisaties gezamenlijk naar buiten treden over de kwaliteit van de bedrijfsbesturing''.

De top van KPN kan volgens de verklaring "al meer dan een decennium slechts het middel van personeelsreductie uit de kast halen om de aandeelhouders tevreden te stellen''.

Bovendien zou het bedrijf de afgelopen jaren "enorme bedragen'' hebben geïnvesteerd in processen en systemen zonder dat de onderneming hierdoor is verbeterd.

Beloftes om de organisatie te vereenvoudigen, de reputatie te verbeteren en meer oog te hebben voor de belangen van medewerkers zijn niet gerealiseerd, aldus de verklaring.

Wending

De opstellers van de verklaring zeggen de komende weken "nadrukkelijk te zoeken naar een wending in de bedrijfsvoering'' en roepen de bedrijfsleiding op om op de kortst mogelijke termijn in overleg te treden "om de gepresenteerde plannen bij te stellen''.

KPN kondigde dinsdagochtend aan nog eens 1500 tot 2000 banen te schrappen.

Lees ook: KPN schrapt 1500 tot 2000 extra banen'Zoveelste reorganisatie op rij bij KPN'