De effectenbeurzen op Wall Street wisten zich dinsdag weer iets te herstellen van de stevige verliesbeurt de dag ervoor. 

Daarbij leden zowel de Dow-Jonesindex als de S&P 500 het zwaarste dagverlies in ruim een half jaar, onder meer na tegenvallende cijfers over de Amerikaanse industrie.

De Dow-Jonesindex sloot 0,5 procent hoger op 15.445,24 punten. De S&P 500-index eindigde 0,8 procent hoger op 1755,20 punten en schermenbeurs Nasdaq kreeg er 0,9 procent bij tot 4031,52 punten.

Dinsdag betitelden analisten de verliezen van maandag als 'overdreven' en voorspelden herstel voor de komende periode. Een iets meevallend cijfers over de fabrieksorders in de VS, die overigens in december bleken te zijn gedaald, gaf beleggers ook wat steun in de rug.

Yum! Brands, het moederbedrijf van restaurantketens KFC, Pizza Hut en Taco Bell, kreeg er 8,9 procent bij. De onderneming maakte maandag nabeurs een hoger dan verwachte winst bekend, op een dalende omzet.

Microsoft verloor 0,4 procent. Beleggers leken niet onder de indruk van de definitieve keuze van het softwareconcern voor de in India geboren Satya Nadella als nieuwe bestuursvoorzitter. Hij volgt topman Steve Ballmer op, die in augustus zijn vertrek aankondigde. Zijn benoeming gaat met directe ingang in. Nadella was eerder bij Microsoft onder meer verantwoordelijk voor de clouddiensten. Hij werkt sinds 1992 bij 's werelds grootste softwarebedrijf.

JCPenney verloor ruim 10 procent, hoewel de winkelketen een hogere omzet over de periode november-januari meldde. Beleggers leken niet overtuigd dat dit het begin was van een opleving voor de noodlijdende retailer.

De euro kostte dinsdag 1,3515 dollar, tegen 1,3510 dollar bij het sluiten van de Europese beurzen. Een vat lichte Amerikaanse olie steeg 1 procent in prijs tot 97,38 dollar. Brentolie noteerde 0,1 procent lager op 105,94 dollar.