Het Zweedse energieconcern Vattenfall heeft vorig jaar door afschrijvingen een fors verlies geleden. Dat maakte het moederbedrijf van het Nederlandse Nuon dinsdag bekend.

Vattenfall boekte in 2013 een nettoverlies van 13,5 miljard Zweedse kroon (1,5 miljard euro). Dit kwam vooral doordat het bedrijf bijna 25 miljard kroon afschreef op de waarde van zijn bezittingen.

De onderliggende winst steeg met ruim 1 procent tot 27,9 miljard kroon. De omzet van het concern nam met 2,6 procent toe tot 171,7 miljard kroon.

Vattenfall voert sinds afgelopen jaar een reorganisatie door waarbij in Nederland circa 500 banen worden geschrapt. Dat proces wordt naar verwachting dit jaar afgerond. Maandag zinspeelde bestuurder Tuomo Hatakka op verdere ingrepen.

Bezuinigd

Dinsdag gaf bestuursvoorzitter Øystein Løseth aan dat er verder wordt bezuinigd. Het is volgens hem echter nog te vroeg om aan te geven of er daarbij opnieuw banen verloren zullen gaan. ''We kunnen niet uitsluiten dat er nog meer banen zullen verdwijnen'', zei de topman in een toelichting. ''Maar we moeten eerst de plannen van vorig jaar uitvoeren.''

Vattenfall nam Nuon in 2009 over en heeft sindsdien een fors bedrag op zijn Nederlandse dochter moeten afschrijven. Het bedrijf gaf dinsdag aan dat de aandelen Nuon nu voor ongeveer 62 miljard kroon (7 miljard euro) in de boeken staan.

Nuon

Daarmee is er zo'n 30 miljard kroon afgeschreven. Het Zweedse concern gaf in juli vorig jaar aan dat er in 2013 voor circa 1,7 miljard euro zou worden afgeschreven op de gas- en kolengestookte centrales in Nederland.

Energiebedrijf Nuon heeft vorig jaar door afschrijvingen een nettoverlies geleden van 419 miljoen euro. Het verlies viel daarmee kleiner uit dan een jaar eerder, toen Nuon onder de streep 716 miljoen euro tekortkwam.

Het onderliggende bedrijfsresultaat zakte echter met ruim een derde tot 210 miljoen euro, terwijl de omzet met 4 procent daalde tot 3,7 miljard euro.

Zwaar weer

De pas aangetreden bestuursvoorzitter Peter Smink gaf aan dat de energiemarkt nog steeds ''in zwaar weer'' zit en de komende jaren onder druk zal blijven staan. ''Met name de toekomstverwachting voor de gasgestookte centrales blijft somber.''

Løseth zei dat het afgelopen jaar duidelijk is geworden dat de hele Europese energie-industrie structureel verandert. Daarbij staat de opwekking van elektriciteit in conventionele energiecentrales onder druk. Dit komt doordat de prijzen als gevolg van overcapaciteit blijven dalen en doordat er grote hoeveelheden gesubsidieerde energie uit hernieuwbare bronnen op de markt komen.

Verdere bezuinigingen en een sterkere focus op duurzame producten moeten Vattenfall helpen zich aan de nieuwe normen in de energiemarkt aan te passen, aldus de topman.