IBM heeft zijn mooie winstcijfers van het afgelopen jaar voor een groot deel te danken aan zijn strategie om de belastingdruk te minimaliseren.

De Nederlandse vestiging van de holding van het bedrijf speelt daarbij een grote rol. Dat stelde financieel persbureau Bloomberg dinsdag op basis van eigen berekeningen.

IBM slaagde er vorig jaar in zijn belastingdruk te verlagen tot het laagste niveau van de afgelopen 20 jaar, mede door bijna alle verkopen in Europa, het Midden-Oosten, Afrika, Azië en delen van Amerika via Nederland te laten lopen.

IBM heeft de houdstermaatschappij van meer dan 40 van zijn bedrijfsonderdelen vanwege gunstige fiscale regelingen al sinds 1999 in Nederland gevestigd.

Belasting

Het Amerikaanse bedrijf hoefde vorig jaar ruim 1,8 miljard dollar minder voor belastingen te reserveren dan eerder gedacht en slaagde er mede daardoor in de winst per aandeel op te krikken, tot ruim 16 dollar. IBM mikt op een winst van 20 dollar per aandeel in 2015, de belastingstrategie speelt een belangrijke rol bij het halen van dat doel.

IBM is één van de vele multinationals die van de Nederlandse fiscale route gebruikmaken. Afgelopen jaar kwamen veel van die bedrijven in onder meer Groot-Brittannië en de Verenigde Staten onder vuur te liggen doordat zij via hun fiscale constructies de belastingen in die landen grotendeels ontlopen.

IBM

Volgens Bloomberg heeft IBM tot en met 2012 over ongeveer 44,4 miljard dollar aan buitenlandse winsten geen belasting betaald in de VS. Dat zou het op vijf na hoogste bedrag zijn van alle Amerikaanse bedrijven. De belastingdruk van IBM is in 12 van de afgelopen 14 jaar gedaald.

De Nederlandse holding van IBM heeft 205.000 werknemers in dienst. Daarvan is slechts 2 procent werkzaam in Nederland. Bij IBM werken in totaal ongeveer 430.000 mensen.

.