De Europese beurzen sloten dinsdag de handelsdag gemengd af. Het voorzichtige herstel dat zich gedurende de dag op de handelsvloeren leek af te tekenen, zette niet krachtig door. 

Op het Damrak werd vooral KPN van de hand gedaan na tegenvallende kwartaalcijfers.

De AEX-index in Amsterdam sloot 0,2 procent lager op 382,98 punten. De MidKap won 0,2 procent tot 626,77 punten.

De DAX in Frankfurt leverde 0,6 procent in en de FTSE in Londen verloor 0,2 procent. De beurs in Parijs won juist 0,2 procent.

''Per saldo is het redelijk rustig. Bij de opening was er enige paniek door de koersverliezen in Azië en op Wall Street en zakte de AEX zelfs even door de 380 punten heen. Tot nu toe is er sprake van een gezonde correctie, maar als we verder wegzakken begint het pijn te doen'', zei handelaar Cees Smit van Today’s Beheer eerder op de dag.

KPN

KPN eindigde onderaan in de AEX met een min van 4,8 procent. Het telecomconcern leed vorig kwartaal opnieuw verlies, op een omzet die aanzienlijk lager was dan een jaar eerder. Ook gaat KPN 1500 tot 2000 extra banen schrappen.

Grootste daler in de MidKap was vastgoedbedrijf Wereldhave, met een min van 1,3 procent. BAM steeg met 2,2 procent. De bouwer profiteerde van het nieuws dat de bedrijvigheid in de Britse bouwsector in januari is toegenomen in het hoogste tempo sinds augustus 2007. De groei is vooral te danken aan een flinke toename van de nieuwbouw van woningen.

In Zürich klom UBS 5,4 procent. De grootste bank van Zwitserland boekte in het vierde kwartaal meer winst dan marktkenners hadden verwacht. UBS profiteerde onder meer van een belastingbate en goede prestaties bij het onderdeel vermogensbeheer.

Raffinagemarges

BP, dat vlak eindigde, had net als Shell en andere concurrenten in het vierde kwartaal last van zwakke raffinagemarges, hogere afschrijvingen en oplopende projectkosten. De onderliggende winst daalde van 3,9 miljard dollar tot 2,8 miljard dollar.

De euro was 1,3510 dollar waard, tegen 1,3530 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op maandag. De prijs van Amerikaanse olie klom 0,8 procent tot 97,11 dollar per vat. Brentolie daalde 0,4 procent in prijs tot 105,65 dollar per vat.